Погоршана епидемиолошка ситуација у Босни и Херцеговини одразила се и на студенте и њихов живот. Вријеме испитних рокова након онлајн наставе довео је и до првих случајева заразе.

Још није познато колико је студената Медицинског факултета било у контатку са зараженим колегом. Студентима пете године издате су препоруке и испити одгођени на 14 дана. Док је за студенте који не носе маске покренут дисциплински поступак.

ХАМЗА ВАХИД ЕЛ-ДИН, предсједник Студентског парламента УНСА

“Менаџмент Студенстског центра у сарадњи са Кризним штабом ради на идентификовању свих особа које су на факултету и у студентском насељу биле у контакту са зараженим колегом”.

проф. др. СЕМРА ЧАВАЉУГА, деканеса Медицинског факултета УНСА-е

“Информација да је цијела година у самоизолацији уопште није тачна, ради се само о томе да је цијелој години, док се не истражи случај до краја, привремено обустављена настава. Настава за остале студијске године иде по плану и програму”.

Свако јутро иде дезинфекциј свих простора између група студената, укључујући и ручке и све што се може дирати. Из Завода за јавно здравство Кантона Сарајево тврде – све епидемиолошке мјере су проведене.

АИДА ПИТИЋ, епидемиолог у Заводу за јавно здравство КС

“Ми смо јуче имали цијели дан контакте са упосленицима, али и са студентима Медицинског факултета, урађена је комплетна епидемилошка процјена. Контактирали смо и са особљем студенстског дома Бјелаве”.

И студентима који бораве у студентском дому у Неџарићима прописане су мјере заштите током боравка за вријеме испита. Но, занимљиво је да је број студената који борави у овом дому сада више него преполовљен: од некадашњих 1.250 вратило се 512.

ЕСМИР ОПАРДИЈА, директор ЈУ Студентски центар Сарајево

“Ми смо предузели мјере, сада не може нико да уђе у зграду коме се неће измјерити температура. Студенти су морали да потпишу изјаву прије самог уласка да нису били у контакту, да нису били заражени. Појачана је константна дезинфекција. У контакту смо са управама у случају било каквих потреба”.

Затварања факултета неће бити, потврдила је предсједница Кризног штаба Кантона Сарајево. Мјере ће, каже, сигурно бити пооштрене, као и рад инспекције на терену. А маске у затвореним просторима биће обавезне.