Преговори лицем у лице између Велике Британије и Европске уније о трговинском споразуму данас су поново покренути у покушају да се у посљедњи час пронађе договор само пет седмица прије истека тренутних односа двије стране.

Шеф преговарачког тима ЕУ Мишел Барније допутовао је на разговоре у суботу ујутру. Он је јучер изјавио да је веома сретан што се вратио у британску пријестолницу и да ће наставити сарадњу с британском страном „са стрпљивошћу и одлучношћу“.

Барније и шеф британских преговарача Давид Фрост раде на склапању споразума прије истека британског прелазног периода с ЕУ, који се завршава 31. децембра. Обје стране позивају се међусобно да учине компромисе у три кључна спорна питања – рибарству, државној помоћи и око тога како да ријеше све будуће спорове.

Велика Британија је напустила блок 31. јануара ове године, а сваки сценариј „без споразума“ о коначном одласку повукао би питање граница, узнемирио би финансијска тржишта и прекинуо би осјетљиве ланце снабдијевања који се протежу Европом и ван ње – управо у вријеме док се свијет носи с големим економским посљедицама пандемије КОВИД-19.

Британски премијер Борис Џонсон синоћ је разговарао с ирским колегом Мицхеалом Мартином. Јохнсон је нагласио преданост постизању споразума који поштује британски суверенитет, судећи по саопћењу британске владе, преноси Ројтерс.