У Суду Босне и Херцеговине данас је настављено суђење у предмету “Респиратори” у којем су оптужени премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, допремијерка и федерална министрица финансија Јелка Милићевић, суспендирани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и власник фирме “Сребрна малина” Фикрет Хоџић који је за потребе Федерације у вријеме пандемије коронавируса набавио спорне респираторе.

Данашње суђење обиљежила је расправа између Тужилаштва БиХ и одбране оптужених која је тврдила да докази данас презентирани нису достављени одбрани у оквиру оптужнице те да су тиме прекршени закони који прописују право на правичну одбрану.

Свједокиња у овом случају која ради у Уреду премијера Федерације на административно-техничким пословима Бахра Џака није завршила свједочење које ће бити настављено 7. априла, јер је много времена потрошено на расправу између тужиоца и адвоката одбране.

Суткиња Џемила Беговић казала је да ће о сваком од доказа судити како они буду доспијевали, али су тужиоци Џермин Пашић и Мирза Хукељић најавили да ће предочити материјалне доказе који говоре о томе да је адвокатима одбране достављено све од доказа.

Адвокатица Фадила Новалића Васвија Видовић каже да је ово први случај у њеној пракси да одбрани нису предочени резултати претреса и изузетих доказа током претреса службених просторија и стана, што је тужитељ негирао.

“Сви докази који су добијени таквим начином бит ће такозвани плодови отровне воћке јер неће бити ваљани”, појаснила је Видовић, али је суткиња рекла да уколико се то утврди као тачно Суд БиХ ће знати како ће поступати за дијелове свједочења који се буду односили на то.

Што се тиче свједочења Бахре Џаке, она је на почетку затражила да јој Суд додијели мјере заштите како би, каже, заштитила здравље своје породице, затраживши да се њено име не спомиње на суђењу. Међутим, суткиња је казала да Џака износи своје жеље те да због непостојања довољно доказа не може удовољити њеном захтјеву.

Највише питања тужиоца, који није завршио данас испитивање свједока, односило се на рад Џаке с премијером и о њеној комуникацији с Хоџићем, али је она поновила да никада није учествовала у процесу јавних набавки.

Каже да је премијера обавјештавала о свему што је знала у вези с понудом коју је на службену е-маил адресу доставио Хоџић, но подвукла је да се та понуда мијењала из часа у час будући да је на свјетском тржишту владао свеопћи хаос када је у питању набавка респиратора.

Из једне од комуникација које је тужилац презентирао видљиво је да је Џака тражила од Хоџића спецификацију респиратора, али је у свједочењу рекла да је то затражила како би могла понудити више информација премијеру Новалићу, али да то није никоме прослиједила.

Додала је да је самоиницијативно питала секретарицу генералне директорице Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, као и своју пријатељицу докторицу из Травника Аиду Чорбег, која ће такођер бити свједокиња у овом случају, о каквим се респираторима ради. Каже да из КЦУС није добила уопће повратну информацију.

Испитивање ове свједокиње бит ће настављено 7. априла када ће и одбрана имати моућност за унакрсно испитивање.

Новалића, Солака и Хоџића оптужница терети за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези с дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утјецајем.

Они су оптужени и за прање новца, фалсифицирање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсифицирање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсифицирање или уништавање.

Министрица Милићевић је оптужена за несавјестан рад у служби.