На суђењу премијеру Федерације Босне и Херцеговине Фадилу Новалићу и другим у вези са набавком 100 респиратора из Кине вриједности 10.530.000 КМ, Тужилаштво је данас представило кореспонденције оптужених, телефонске преписке и релевантне одлуке Владе ФБиХ.

У судском процесу у вези са респираторима, које је за потребе Федералне управе Цивилне заштите из Кине увезла компанија “Сребрена малина” власништво Фикрета Хоџића, оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, судспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак, те Хоџић.

Тужилац Мирза Хукељић рекао је да докази Тужилаштва говоре да нису постојали разлози за изузимање уобичајене процедуре јавне набавке, што јесте урађено приликом куповине кинеских респиратора.

Представљена је и вајбер преписка из групе чији су чланови премијер Новалић, генерални секретар Владе Едита Калајџић и Хасан Ганибеговић из кабинета премијера. Они 24. марта говоре о томе да је потребно смијенити актуелни федерални кризни штаб Цивилне заштите, што је и урађено сутрадан одлуком Владе.

Њих троје су коментарисали Милићевић и Солака, а у тој преписци Новалић каже: “Имамо најбољи буџет у држави и дато је да њим управља Јелка”, алудирајући на то да је она командант Штаба. Едита Калајџић затим каже: “Морамо смијенити Кризни штаб”.

Она касније додаје да ће, ако буде потребе, смијенити и Солака, након чега су њих троје коментарисали да је Солак “глуп”. Новалић у једном моменту говори: “Он јадан и не зна да не одлучује ништа”.

Након ове преписке Кризни штаб је смијењен са редуцираним бројем чланова и повећаним овлаштењима Милићевић и Солака.

Представљен је и телефонски листинг Солака и Хоџића, који говори о томе да је први контакт с власником “Сребрене малине” био још 26. марта ради набавке заштитне опреме.

Тужилаштво тврди да је Хоџић имао повлаштен положај приликом набавке с обзиром на то да му је достављен план потреба који је раније сачинио Завод за јавно здравство ФБиХ.

Новалић, Солак и Хоџић се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Они су оптужени и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевић се терети за несавјестан рад у служби.