Осми Интернационални фестивал средњошколског театарског стваралаштва Јувентафест од 9. до 13. септембра на позоришним даскама пркосит ће ситуацији пандемије коронавируса, а отворит ће га представа “Мртво море за почетнике” Театра “Гимназијалац” из Србије, истакнуто је на данашњој прeс конференцији одржаној у Центру културе и младих Опћине Центар Сарајево.

Јвентафест нуди најбољи преглед средњошколског театарског стваралаштва у регији, доприноси стварању нове театарске публике и посвећује посебну пажњу едукацији ученика и њихових наставника о драмској умјетности.

Током Фестивала бит ће одржан низ радионица за младе, као и професоре, водитеље драмских секција у средњим школама, а посебна пажња, истичу организатори, бит ће посвећена младима с Дaун синдромом, који ће учествовати на четири радионице.

Како ситуација налаже, Фестивал се ове године одржава у потпуно другачијим околностима, нагласла је директорица фестивала и предсједница Удружења за развој и унапријеђење мултимедијалних умјетности и културе “Медија-Арт” Јасна Диклић.

То је потврдио и директор ЦКМ-а Армин Омеровић казавши да је Јувентафест први фестивал који ће бити одржан у том простору од почетка пандемије, те да су многи догађаји из истог разлога одгођени.

“Са кризним штабом договорили смо све мјере под којима ће бити реализиран фестивал. Центар у којем се сада налазимо и Позориште младих Сарајево обишли су епидемиолози. Ипак, врло смо радосни да млади могу да се друже, макар и овако како морају поштујући све епидемиолошке мјере”, појаснила је Диклић.

Дугогодишња сарадња са Центром културе и младих Опћине Центар Сарајево олакшала је организацију тог великог догађаја у необичним увјетима.

Селекторица Емина Омеровић осврнула се и на тематику и квалитет овогодишњих представа, као и значај инклузивних радионица које се одржавају током Фестивала не само за младе глумце него и њихове професоре и менторе, саопћили су организатори.