Представници Иницијативе “Моја адреса Сребреница” данас су на прес-конференцији, поводом хапшења три особе у Сребреници које је слободе лишила Агенција за истраге и заштиту (СИПА) због изборних превара, затражили од Тужитељства БиХ да утврде неправилности током изборног процеса и од Централне изборне комисије БиХ да пониште изборе у тој опћини.

Ми смо и раније указивали на нерегуланости током избора. Тражимо од Тужитељства БиХ да идентификују оне особе које су гласале, а нису имали нити један идентификациони документ. Стога позивамо Тужитељство и СИПА-у да заједно с ИДДЕА-ом утврде процес издавања докумената, јер имамо информације да се праве фиктивни потписи. Позивамо надлежне институције да доврше оно што су започели. Тражимо од ЦИК-а да пониште изборе у Сребреници – казао је шеф изборног штаба ове иницијативе Садик Ахметовић.

Кандидат за начелник Опћине Сребреница Алија Табаковић поздравио је одлуку Тужитељства БиХ и СИПА-е да се утврди истина у вези с нерегуларностима током одржаних локалних избора.

Ми смо ријешили овај пут именовати људе, организације, појединце који су на страни негатора геноцида и врло брзо ћемо поднијети нове пријаве због нерегуларности током избора. Нећемо стати, ми ћемо тражити да у Сребреници буду проведени фер и поштени избори, ма ко год побиједио. Тражимо да се избори пониште на редовним бирачким мјестима и очекујемо да надлежне институције донесу одлуке у складу са законом – рекао је Табаковић.

Члан изборног штаба “Моја адреса Сребреница“ Ћамил Дураковић казао је да имају доказе да је било маливерзације током избора у Сребреници и да неће пристати на прихватање оваквих изборних резултата.

Што се тиче Беге Бектића био је упосленик у мом периоду и био је умјерен човјек. Он је 2016. године славио побједу Младена Грујичића и био је близак њему. Све је доведено у питање и можемо да сумњамо да је било маливерзација током одржаних локалних избора. Ми очекујемо да се ради у складу са законом, истакао је Дураковић.