Савез опћина и градова Федерације БиХ требао би играти важнију улогу у бх. друштву, оцијенио је градоначелник Широког Бријега Миро Краљевић.

Градоначелник Краљевић угостио је представнике Савеза опћина и градова ФБиХ те градоначелнике и начелнике Херцеговачко-неретванске жупаније (ХНЖ), Западнохерцеговачке (ЗХЖ) и Херцегбосанске жупаније (ХБЖ) на састанку на којем се разговарало о расподјели јавних прихода те сурадњи јединица локалне самоуправе с подручја ХНЖ-а, ЗХЖ-а и ХБЖ-а са Савезом опћина и градова Федерације БиХ.

-Што се тиче тематике састанка, то је наша вјечна тема – расподјела јавних прихода. Потребна нам је праведнија расподјела. Неразвијене средине не треба запостављати, али не може се очекивати да их “извлаче” друге локалне јединице – оцијенио је градоначелник Краљевић.

На састанку је било ријечи и о изради Акцијског плана Савеза за 2020. годину те је представљена Анализа припадности јавних прихода јединицама локалне самоуправе у Федерацији БиХ, коју је израдио Савез опћина и градова ФБиХ.

Говорећи о раду Савеза опћина и градова ФБиХ, Краљевић је истакнуо како је локална заједница најважнији сегмент друштва те би у складу с тиме Савез опћина и градова ФБиХ требао играти важнију улогу када су у питању прописи који се односе на опћине и градове.

Директорица Савеза опћина и градова ФБиХ Весна Трављанин сложила се градоначелником Широког Бријега да би Савез опћина и градова ФБиХ требао имати активнију улогу по свим питањима који се односе на рад локалних заједница.

-Постоји одређени помак када је у питању сурадња нашег удружења и федералних разина власти. Прије неколико дана на сједници Предсједништва Савеза били су министрица Јелка Миличевић и премијер Фадил Новалић те је усуглашено како је потребна већа сурадња између федералних институција и Савеза. Циљ данашњег скупа је да појачамо заједнички рад на терену како би увезали све представнике јединица локалне самоуправе, јер само заједничким радом можемо потакнути бољу сурадњу – казала је Трављанин.