У Бањалуци ће данас бити одржан отворени форум СНСД-а са представницима републичких удружења пољопривредних произвођача, на којем ће бити разговарано о додјели подстицаја пољопривредницима.

Форуму, који почиње у 11.00 часова, присуствоваће и предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Он је навео да ће на састанку бити анализирано да ли је адекватан садашњи систем подстицаја који обухвата само оне који имају регистрована пољопривредна газдинства, а да изван тога остаје значајан број пољопривредника који не могу да користе те подстицаје.

“Мислимо и да су нека удружења приватизована и да су искључиво у вези са промоцијом само неколико појединаца у њима. О томе желимо отворено да говоримо и да видимо на који начин средства која су издвојена из буџета у износу више од 70 милиона КМ што је више могуће дођу до пољопривредних произвођача”, рекао је Додик.

Он је додао да постоји могућност да се промијени начин додјеле подстицаја, тако што ће се усмјерити на све пољопривредне произвођаче, без обзира да ли су регистровани или не.

“Или да направимо систем за оне који су регистровани као газдинства и за оне који нису регистровани, али се очигледно баве пољопривредом”, рекао је Додик.

Истакао је да институције РС желе да подрже заштиту домаће производње, те подсјетио да је с тим циљем Влада РС упутила Савјету министара захтјев да се уведу одређене забране и повећају таксе за увоз меса.