Представнички дом Федералног парламента одобрио је више закључака које су предложенили заступници и парламентарни Одбор за здравство. Између осталог, наложено је и пооштравање контроле већ донесених мјера у цијелој Федерацији БиХ, као и увођење обавезе особама које улазе у Босну и Херцеговину да приложе негативан ПЦР тест.

Странка демократске акције (СДА) иницирала је, а Представнички дом уважио већином гласова, да владе кантона и кантонални кризни штабови по потреби уводе рестриктивније мјере у њиховим срединама у циљу сузбијања заразе, као и да инспекције и полиција успоставе одговарајући надзор над провођењем епидемиолошких мјера у циљу заштите здравља и живота грађана.

Једним од закључака Дома предложених из клупа СДА наложено је хитно активирање гранта за здравство ради подршке здравственим установама те одобравање новца за додатни пријем здравствених радника свих профила и набавку неопходне медицинске опреме здравственим установама.

На приједлог Одбора за здравство, наложено је давање веће ингеренције Федералном кризном штабу приликом доношења униформних мјера у циљу сузбијања брзог ширења заразе вирусом SARS-CоV-2 за подручје цијеле Федерације.

Наложено је и пооштравање контроле већ донесених мјера у цијелој Федерацији БиХ, као и увођење обавезе особама које улазе у Босну и Херцеговину да приложе негативан ПЦР тест.

Изражена је подршка Ад-хок тиму који је оформила Федерална влада, задуженом за разматрање понуда и преговора о набавци вакцина против коронавируса.

На сједници није одобрен приједлог заступника Демократске фронте да Влада ФБиХ поновно прогласи стање несреће у Федерацији, али јесте да у расподјели новца с федералног нивоа све болнице у Федерацији добију дио сходно мјерама које практицирају, будући да све учествују у лијечењу пацијената заражених коронавирусом.

Такођер је већином гласова, на приједлог ДФ-а, одобрено да Федерална влада омогући набавку ПЦР лабораторија кантонима који немају такве лабораторије – Босанскоподрињском, Западнохерцеговачком и Кантону 10.

Од мноштва закључака, односно мјера које су у циљу борбе с пандемијом у ФБиХ предложили заступници Социјалдемократске партије БиХ, већином гласова је Влада ФБиХ задужена да настави и додатно интензивира активности на даљњој директној набавци вакцина с циљем достизања потпуне имунизације у што краћем року код најмање двије трећине становника.

На приједлог СДП-а, односно на основу закључка Представничког дома изгласаних на иницијативу те странке, Влада такођер треба да ограничи марже на све лијекове и имунолошке те витаминске додатке потребне за лијечење и превенцију заразе коронавирусом, а Федерална управа за инспекцијске послове и Министарство унутрашњих послова ФБиХ да максимално појачају континуирану контролу и надзор над поштивањем донесених наредби и епидемиолошких мјера.

Изгласани су и приједлози заступничког клуба ХДЗ-ХНС да Федерална влада, сходно актуелној ситуацији, достави хитно у парламентарну процедуру приједлоге измјена и допуна одговарајућих закона, као и да доноси мјере из њене надлежности у складу с прописима и водећи рачуна о одређеним критеријима.

Ова ванредна сједница Представничког дома је окончана након цјелодневног рада. Наредна, редовна, сазвана је за 30. марта.