Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине је данас прихватио Одлуку о потврди смјене министра за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Милоша Лучића.

Одлуку о смјени министра Лучића донио је предсједавајући Вијећа министара БиХ Зоран Тегелтија, јер је Демократски народни савез (ДНС), на чији је приједлог Лучић именован за министра, напустио владајућу коалицију и прешао у опозицију.

За одлуку је гласао 21 посланик, није било гласова против, а 13 посланика је било суздржано.

С обзиром да је ДНС донио одлуку о напуштању коалиције и даљем опозиционом дјеловању, а имајући у виду да тренутни сазив Вијећа министара БиХ у свом раду нема подршку представника ДНС-а у Представничком дому ПСБиХ, донесена је оваква одлука, наведено је у њеном образложењу.

Одлука ступа на снагу даном потврђивања Парламентарне скупштине БиХ, а посланици нису имали потребе да данас расправљају о тој одлуци.

Посланици би требали разматрати и принципе Приједлога закона о допунама Закона о парничном поступку пред Судом Босне и Херцеговине, чији је предлагач Вијеће министара БиХ, а којим се омогућава боља заштита свједока.

На дневом реду би требало да се нађу и Информација Агенције за јавне набавке БиХ и Информација Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, које су достављене у складу са закључком Представничког дома усвојеним на прошлој сједници, а којим се ове двије институције задужују да доставе информацију о неопходним увјетима, препрекама и свим расположивим солуцијама за хитну набавку вакцина против коронавируса.

Пред посланицима би се требао наћи и Приједлог закључка о формирању Интерресорне радне групе за припрему приједлога измјена и допуна изборног законодавства БиХ, чији је предлагач Заједнички колегиј оба дома.

Закључком је предвиђено да у Интерресорну радну групу Представнички дом и Дом народа државног парламента именују по три члана и Вијеће министара БиХ три члана.

Из Представничког дома то су: Сњежана Новаковић-Бурсаћ, Алма Чоло и Борјана Кришто, а из Дома народа Бариша Чолак, Средоје Новић и Муниб Јусуфовић.

Дефинирано је да ће Интерресорна радна група за измјену избомог законодавства БиХ по потреби консултирати стручњаке из невладиног сектора, Централне изборне комисије БиХ, академске заједнице и друге.

Представнички дом требао би разматрати и Информацију о стању сигурности у Босни и Херцеговини у 2018. и 2019. години, као и Приједлог стратегије за прихват и интеграцију држављана БиХ који се враћају у БиХ по основу споразума о реадмисији и Акциони план за период 2020 – 2023. године.

На дневном реду би, између осталог, требало да се нађе и План приоритета за парламенте у БиХ за убрзање процеса европских интеграција, као и неколико посланичких иницијатива.