Представнички дом Парламента Федерације БиХ вечерас је одбио предложени закључак којим се тражи хитна и неодложна оставка Владе ФБиХ и премијера Фадила Новалића.

Закључак са 40 гласова ЗА, ПРОТИВ 29, 10 суздржаних није добио већину.

Закључак је раније уручен предсједавајућем Представничког дома ФБиХ Мирсаду Заимовићу, а потписали су га Дамир Машић (СДП), Сабина Ћудић (Наша странка), Елзина Пирић (ПДА), Амер Обрадовић (Независни блок) и Санела Прашовић-Гаџо (СББ).

Раније данас је предат приједлог за изгласавање неповјерења Федералној влади и премијеру Фадилу Новалићу, због, како је наведено, неизбјежне одговорности око набавке медицинске опреме.

Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ) наставио је ванредну сједницу на чијем је дневном реду информација о активностима федералне Владе предузетим од проглашења стања несреће узроковане појавом коронавируса.

Сједница се одржава у хотелу Хиллс са пет звјездица у Сарајеву, за који је закуп плаћен 2.500 КМ. Заступници су почели расправу о неколико питања, након чега ће се расправљати о актоивностима Владе ФБиХ у вријеме епидемије коронавирусом.

Како је за БХРТ потврђено из Клуба СДП-а , приједлог за изгласавање неповјерења Федералној влади потписало је 25 заступника Наше странке, СДП-а, НиП-а, ПДА, А-СДА и Независног блока. Приједлог нису потписали заступници СДА, ХДЗ,а ДФ-а, СББ-а, СД-а и ГС-а.

У образложењу поднесеног захтјева се наводи да се изгласавање неповјерења Влади ФБиХ “због неизбјежне одговорности у свим аферама које потресају јавност у протеклом периоду, нарочито оне које се вежу за набавку медицинске опреме преко Федералне управе цивилне заштите”.

“Ми представници грађана овим путем тражимо покретање процеса смјене Владе ФБиХ што прије. С обзиром на то да је морална и друштвена одговорност изостала те да одговорни нису понудили своје оставке наша обавеза је да покренемо овај процес. Јасно морамо дати до знања да се криминал и корупција у јавним институцијама ни у ком случају не смије толерисати”, наведено је у захтјеву.

Ево шта су у паузи изјавили Ирфан Ченгић, заступник СДП-а у ПДПФБиХ и Адис Араповић, заступник СББ-а у ПДПФБиХ:

Биће разматрана и информација о спроведеним јавним набавкама и приједлогу мјера.

Подсјећамо, сједница Представничког дома Парламента ФБиХ, од које је јавност очекивала одговоре на бројна питања, када је ријеч о афери респиратори и другим аферама у подручју јавних набавки, прекинута је 28.маја, јер се посланици нису могли договорити гдје и како расправљати.

Опозиција је тада тражила оставку федералног премијера Фадила Новалића.