Верифицирањем мандата заступнику Мирсаду Пинџи из Народа и Правде, умјесто његовог страначког колеге Нермина Музура који је изабран за начелника Опћине Илиџа, настављена је 17. редовна сједница Представничког дома Парламента Федерације БиХ чији је први дио одржан пред Нову годину.

Сједница се одржава у онлајн формату.

Једна од преосталих тачака дневног реда је закон чији је предлагач заступник Хасан Муратовић, а налаже конверзију кредита грађана подигнутих с валутном клаузулом у швицарским францима.

Муратовић као разлог за доношење новог закона истиче да су грађани Федерације Босне и Херцеговине, који су на тај начин подигли кредите, доспјели у веома тешку ситуацију због раста отплатних кредитних рата.

“Више од 6.000 грађана Федерације БиХ суочава се с проблемом враћања кредита с валутном клаузулом у швицарским францима. Ти грађани доведени су на руб егзистенције. При враћања кредита, имају низ проблема финансијске, психолошке, медицинске и друге природе јер никада не знају колика ће им бити сљедећа рата”, каже Муратовић.

Напомиње да су рате у континуитету расле, што је довело до повећања и главнице и рате, а што је супротно начелу монетарног номинализма.

“Потреба доношења новог закона се види и у значајном броју пресуда у корист корисника кредита који су тужили банку по основу наплате ових кредита. Треба дати подршку грађанима јер наша основна задаћа је да у Парламенту Федерације БиХ бранимо и заступамо њихова права”, навео је Муратовић.

Он такођер напомиње да клијенти оптерећени таквим кредитима данас имају проблем само с Хyпо Алпе Адриа банком.

Неколико ових кредита су били подигнути и у другим банкама, али оне саме су извршиле конверзију кредита препознавши проблем који су доживљавали с клијентима, истакнуо је такођер предлагач новог закона.

Према подацима које је Муратовић још навео у тексту, у Босни и Херцеговини, 9.802 грађана има проблеме с таквим кредитима, а од тога 6.100 у Федерацији БиХ.

Тек око 14 посто њих редовно враћа кредитне рате, док су се досад у Босни и Херцеговини десила 23 самоубиства и више од стотину корисника умрло пријеком смрћу због срчаних, можданих и нервних удара, а Муратовић тврди да је на стотине обољело од депресије.

Првобитно, он је предложио да закон који би конвертирао швицарске франке у конвертибилне марке буде размотрен у Парламенту ФБиХ по хитном поступку, али у првом дијелу 17. редовне сједнице Представничког дома приликом утврђивања дневног реда већином гласова заступника успорена је процедура Муратовићевог предложеног закона јер је “враћен” у форму нацрта. То би могло значити да ће проћи и јавну расправу прије него што евентуално буде одобрен у Парламенту.

На преосталом дневном реду наставка 17. редовне сједнице су и предложена одлука о прихватању задужења по Уговору о зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за реализацију Пројекта Јавни пријевоз Сарајево, као и Извјештај “Здравствено стање становништва и здравствена заштита у Федерацији БиХ – 2018. година”.

Предложеним дневним редом предвиђено је и разматрање Извјештаја о одобравању издвајања средстава из “Текућа резерва” буџета ФБиХ за 2019. годину и Аналитички извјештај о раду Фонда за заштиту околиша Федерације БиХ за 2019. годину.