Представом “Нема ме” Градског казалишта младих (ГКМ) Витез, започели су 12. Дани казалишта “Витез 2020.”, сукладно прописаним мјерама и наредбама надлежних институција везано за епидемију коронавируса.

Редатељ представе “Нема ме” је Марко Мирковић, а рађена је кроз истраживање и адаптацију текста “Ја или неко други” Маје Пелевић.

Ријеч је о представи која на врло израван начин проговара о великим проблемима данашњице, свим облицима насиља и злостављања, те је изразито апелативна. Проговара о односу појединца и друштва у цјелини, а управо шаље крик друштву да се пробуди и учини све како би кренуло путем оздрављења, приопћили су из ГКМ Витез.

Представа “Нема ме” истражује и пропитује однос појединца и масе. Појединац приказује жртве отмице, насиља, медијског линча, емотивне манипулације, инертне бирокрације којима су “везане руке”. Појединац, у ово случају, немоћан је изборити се против немилосрдног друштва у цјелини. С друге стране, друштво због властите супериорности тлачи, понижава, омаловажава, игнорира, застрашује, обесхрабрује, дискредитира појединца, односно жртву.

“Указује на значајне проблеме нашега друштва, али на неки начин метафорички проговара и о стању у којему се налази сама култура. Нетко ју је затворио у подрум и увјерава нас да је тако најбоље. Ипак, успркос вишеструко сложеном стању ми нећемо допустити да остане закључана у тамници, наставит ћемо стварати и радити”, изјавио је водтељ ГКМ Витез Иван Сајевић.

У представи играју: Моника Марос, Франко Брало, Елена Стојак, Лука Бас̌карад, Минела Салкиц́, Роберт С̌афрадин, Инес Павловиц́, Иван З̌уљевиц́, Сара С̌антиц́, Никола Лујиц́, Сунц̌ица Струкар. Извршни продуцент представе је Иван Сајевић, а асистент режије Бруно Гребенар. Техниц̌ка потпора је Мирна Матић, а графиц̌ку припрему потписује Борислав Суц̌иц́.

Овогодишње казалишне дане у Витезу подржали су Федерално министарство културе и шпорта те Министарство образовања, знаности, младих, културе и шпорта СБЖ-а.

Из ГКМ-а Витез упутили су и захвалу Средишњем државном уреду за Хрвате изван РХ, који тијеком протеклих година у значајној мјери подржава њихов рад.