Премијерним извођењем представе “Споредни човјек” Варена Леихта, у режији Кхристофера Педита сарајевски Камерни театар 55 ће сутра, 19. јуна наставити с радом.

Због мјера ограничења усљед коронавируса представа ће имати више репризних извођења и то у суботу, 20. јуна, понедјељак, 22. јуна те у уторак, 23. јуна.

В.д. директора Камерног театра 55 Емир Хаџихафизбеговић данас је на прес конференцији поводом премијере те представе скренуо пажњу да ће због мјера ограничења представама моћи да присуствује тек 46 гледалаца.

“Нашем гледаоцу треба да обезбиједимо 10 метара квадратних. Док су трамваји, тролејбуси пуни, вјерски објекти пуни… Ми ћемо испоштовати све мјере”, казао је Хаџихафизбеговић, додавши да је и за глумца другачији осјећај када глуми пред четвртину испуњеном салом.

Говорећи о премијери, навео је да је представа требала бити одиграна 19. марта, те да су се одлучили ипак је на крају сезоне уз све проблеме играти и тако завршити још једну сезону у театру.

Драматург Ведран Фајковић истакао је да је аутор драмског текста Варен Леихт за драму “Споредни човјек” добио награду “Тони” за најбољу драму те да је номинована и за Пулицера.

“Заиста један диван, вриједан текст који итекако има разлога и значења зашто ће бити упризорен на нашој сцени”, казао је Фајковић.

Редитељ представе Кристопхер Педит наводи да својим редитељским радом жели људе “пренијети” у њима непознат миље, промијенити им мјесто и вријеме у којем бораве.

Представа “Споредни човјек” враћа у период 40-тих, 50-тих година – вријеме популарности џез музике.

“Ова представа је један ламент о људима који су вољели џез. Она је прича о љубави према џез музици, према тој страсти, музичарима и љубавна прича која говори о посљедицама које на брак оставља та велика страст ка музици и свирању”, оцијенио је Педит.

Глумица Ванеса Глођо наглашава да су сретни што ће имати након свега премијеру те представе те да ће они играти колико год публике било у сали.

“Ова представа је породична драма. Драма двоје људи који не умију да живе породични живот. Двоје људи које успркос љубави једно за друго не умију да живе брак. Не умију да живе дијете. То је прича о човјеку који се бави послом од којег нема новца. И који треба да се одрекне тога како би обезбиједио породицу. Наравно, он то не може”, казала је Глођо.

Феђа Штукан је рекао да су и текст и режија представе бродвејски, те се нада да је и глума бродвејска.

“Ова представа је од оних какве се нису овдје играле”, сматра Штукан.

У представи “Споредни човјек” у режији Цхристопхера Педитта улоге су остварили Феђа Штукан, Ванеса Глођо, Саша Крмпотић, Сабит Сејдиновић, Амар Селимовић, Давор Голубовић и Дина Мушановић.

Ријеч је о копродукцији Камерног театра театра 55 и Балкан Американ Театра.

Непосредно прије почетка данашње прес конференције Хаџихафизбеговић је позвао на минуту шутње за младог позоришног редитеља Игора Вука Торбицу који је преминуо у 33. години у Ровињу.