Представљањем десет бројева “Университас Мостаренсис” на Филозофском факултету Свеучилишта у Мостару, у понедјељак су почели “Дани Свеучилишта”, који ће се одржавати до 13. просинца.

“Университас Мостариенсис” новине су које уређују студенти Студија новинарства у сурадњи с Вечерњим листом у Босни и Херцеговини.

“Овим новинама Свеучилиште у Мостару приближава се цјелокупној друштвеној заједници у којој дјелује, промиче знаност, умјетност и све активности којима се бави, водећи рачуна и о развоју друштвене заједнице, али и о статусу студената и опћенито друштва у којем дјелује”, изјавио је новинарима прочелник Студија новинарства Илија Муса.

Подсјетио је како су новине почеле излазити прије двије године, точније на обиљежавању 40. годишњице Свеучилишта у Мостару, а повод је била ранија сурадња између Свеучилишта и Вечерњег листа, која се изласком првог броја хтјела подићи на вишу разину.

Муса је такођер истакнуо како је у оквиру “Университаса” осигурана и праска студентима новинарства, првенствено пете године, те како је и овај, јубиларни десети број, рађен у облику праксе, а теме које су обрађене дотичу међународну сурадњу, статус и будућност Свеучилишта, те све оно битно за останак младих у БиХ и за правилан развој друштва.

Уколико нетко жели прочитати новине, Муса каже како се свих десет бројева налази на wеб страници Свеучилишта, а ту је и увезани облик који ће бити доступан и у просторијама Свеучилишта.

Дани Свеучилишта у Мостару организирани су у поводу 42. годишњице мостарског Свеучилишта, а средишњи дио програма је свечана сједница Сената која ће се одржати у четвртак, 12. просинца.

Уз остало, у оквиру обиљежавања, одржат ће се додјела Ректорове награде, додјела уговора о раду новим асистентима, додјела плакета Студентског збора и плакета Свеучилишта, те представљање публикације Свеучилишта у Мостару.