Културно информативни центар Томиславград и Матица хрватска Читлук организирали су синоћ у Томиславграду представљање књиге “Кријеснице”, чији су аутори особе с инвалидитетом, њихови родитељи и стручњаци који им помажу у свакодневној борби за напредак.

Књигу су представиле магистрица хрватског језика и књижевности Марија Павковић која је говорила о стручном дијелу садржаја књиге док је у име уредништва о настанку књиге презентирала Антеа Багарић.

Багарић је казала да књига “Кријеснице” има за циљ подизати разину свијести о особама с инвалидитетом и дјеци с тешкоћама у развоју, рушити дискриминацију и потицати разумијевање, прихваћање и емпатију према тој популацији.

“Књига се састоји од 91 животне приче коју пишу особе с инвалидитетом, дјеца с тешкоћама у развоју, њихова браћа и сестре, родитељи, пријатељи, стручњаци, студенти. На крају књиге уз двије рецензије може се пронаћи казало исправне терминологије и бонтон понашања према особама с инвалидитетом”, казала је Багарић.

Тијеком промоције уз Анђелку Фрањичић која је читала уломке књиге приређен је и глазбени програм у којем су наступили Карла Радош, Марија Невистић и Стипан Ћурчић-Ћипа.

Приход од продаје књига иде за помоћ и подршку особама с инвалидитетом и дјеци с потешкоћама у развоју.