Програм “У фокусу” 27. Сарајево Филм Фестивала доноси најбоља остварења регионалне кинематографије из протекле и ове године. У питању је селекција снажних остварења како већ етаблираних умјетника, тако и дебитаната који су остварили успјех на престижним филмским фестивалима широм свијета или на домаћем тржишту.

“Филмови у програму У фокусу су разноврсни, а њихова заједничка карактеристика је што су ово најуспјешнији филмови регије у протеклој години, који су обиљежили фестивале у Венецији, Санденсеу, Берлину, Кану. То је програм који доноси пресјек најбољих филмова регије од Венеције 2020. па све до Сарајева 2021. Дакле, квалитет програма овиси о квалитету регионалних филмова, а ове године квалитет је био надпросјечан. Није се десио нити један фестивал А категорије а да на њему нису премијерно приказани регионални филмови који су често односили и главне награде”, изјавила је селекторица програма У фокусу Елма Татарагић.

Управо тако је било са филмом Кво вадис Аида? босанскохерцеговачке најнаграђиваније редитељице Јасмиле Жбанић, који је своју свјетску премијеру имао у главном програму филмског фестивала у Венецији.

– Након премијере филм је приказан на бројним филмским фестивалима изузетно запажено уз награде и сјајне оцјене и публике и критике, да би свој тријумф имао као номинирани за најбољи Међународни филм за награду Оскар Америчке академије. Бед лак бангинг ор луни порн, румуњског сада већ култног редитеља Радуа Јудеа, је филм који је освојио Златног медвједа за најбољи филм на овогодишњем филмском фестивалу у Берлину. Косовски филм Хиве Блерте Башоли освојио је награду на Сунденсу. Дакле то нису само филмови регије већ и свијета – казала је Татарагић.

Филмови из ове селекције нису у конкуренцији за награде. Ријеч је о филмовима Еволуција, Кошница, Ла Цивил, Оаза, Опрост, Припреме да заједно проведемо непознат временски период, Кво вадис Аида?, Санремо, Шта видимо када гледамо у небо?, Табија, Злосретна шева или откачени порнић.

  1. Сарајево Филм Фестивал бит ће одржан од 13. до 20. аугуста.