Предсједавајући и чланови Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић примили су министра вањских послова Републике Србије Николу Селаковића, саопћено је из бх. Предсједништва.

”Дводневна посјета министра вањских послова Србије је прилика да се поразговара о свеукупним билатералним односима Босне и Херцеговине и Србије, који су посебно у задње вријеме интензивирани”, констатирано је на почетку састанка.

Изражено је задовољство приликом за сусрет и разговоре о унапређењу односа Босне и Херцеговине и Републике Србије и поред тешких времена проузрокованих пандемијом коронавируса.

Министар вањских послова Републике Србије је пренио поздраве предсједника Србије Александра Вучића Предсједништву БиХ и потврдио заинтересованост да се прати тренд интензивирања и унапређења билатералних односа двије земље.

Констатирано је да су Босна и Херцеговина и Србија у времену пандемије показале добар примјер регионалне сарадње.

Чланови Предсједништва БиХ су поновили захвалност за помоћ Републике Србије Босни и Херцеговини у борби против пандемије и за дониране вакцине против коронавируса.

Истакнут је значај посјете предсједника Републике Србије Александра Вучића Босни и Херцеговини 2. марта, а ради уручења донације вакцина, и том приликом је одржан билатерални састанак Предсједништва БиХ и предсједника Републике Србије, када је и разговарано о даљем унапређењу сарадње двију земаља.

У контексту разговора о унапређењу билатералних односа је изражен интерес за континуитет контаката на високом нивоу, те добром сарадњом надлежних институција по областима и питањима од интереса за грађане обје земље.

Истакнуто је да треба наставити разговоре посебно у циљу побољшања економске сарадње и инфраструктурног повезивања.

Прилика за јачање економске сарадње је кроз сусрете привредника, те унапређење вањскотрговинске размјене, а у плану је и одржавање заједничког економског форума у Београду.

Разговарано је о значају инфраструктурног повезивања и реализацији пројекта изградње аутоцесте Београд-Сарајево-Београд.

Разговарано је и о илегалним миграцијама гдје је истакнута потреба континуиране размјене информација о ситуацији у вези с мигрантима и успостављање боље координације.

Чланови Предсједништва БиХ и министар вањских послова Републике Србије су изразили интерес за рјешавање отворених билатералних питања између Босне и Херцеговине и Републике Србије, гдје је посебно истакнута важност рјешавања отвореног питања међудржавне границе између Босне и Херцеговине и Републике Србије, што ће се рјешавати у оквиру контаката на највишем нивоу, с циљем потписивања одговарајућег међудржавног споразума о томе, наводи се у саопћењу.