Најављено повећање плата за запослене у здравству, МУП-у, просвјети , култури правосуђу било је доминантна тема на посебној сједници Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске.

Предсједница Савеза сидниката РС Ранка Мишић рекла је да преговори о повећању плата почињу сљедеће седмице, те да би требали бити окончани до краја мјесеца. У Синдикату заговарају и повећање најниже плате са садашњих 520 на 600КМ.

“Преговори почињу већ идуће седмице и до крада маја они се морају завршити . Мора доћи до измјена Закона и повећање плата колико и како о томе ће предсједнции гранских синдиката и ресорни министри. И у другом смијеру повећање најниже плате која ће аутоматски повећати ниво плата у реланом сектору”, казала је Ранка Мишић.

Сједници Предсједништва присуствовала је и предсједница РС Жељка Цвијановић која је рекла да уз повећање плата у јавном сектору треба водити рачуна да се нађе могућност за раст плата у приватном сектору.

“Оно што ме радује је чињеница да се води рачуна о онима који имају најниже плате да се на сваки могући анчин Синдикат ставио у службу да се види заједно са Владом на који начин да се премости такав проблем”, казала је Жељка Цвијановић.