Предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић казао је данас након сједнице страначког Предсједништва која је трајала пет и пол сати да су чланови Предсједништва разговарали о бројним темама међу којима су нерад Вијећа министра, избор новог предсједника САД-а Јоеа Бидена те о пандемији коронавируса и мигрантској кризи.

На сједници је међутим посебна пажња посвећена ситуацији унутар странке те је Изетбеговић нагласио да је распуштено неколико страначких опћинских организација СДА и именована су повјереништва која ће анализирати стање и предложити мјере. Међу њима су опћинска организација Бихаћ, Цазин, Завидовићи, Градачац, Нови Травник, Илиџа, Ново Сарајево и Центар Сарајево.

Такођер, појаснио је Изетбеговић, неколико кантоналних одбора задужено је да анализира стање и предложи мјере у опћинским организацијама у кантонима. Међу њима су Зеничко-добојски кантон и Босанскоподрињски кантон, а у Кантону Сарајево, након оставке Фикрета Превљака, именован је в.д. предсједника Кантоналног одбора СДА Седин Кахриман.

Осврнуо се Изетбеговић и на рад министра сигурности Селме Цикотића (СДА) казавши да је он човјек с великим искуством који је уложио све своје капацитете како би се ефикасно управљало мигрантском кризом, али сматра да без извођења припадника Оружаних снага БиХ на границе неће бити могуће одредити квоте које БиХ може примити.

На питање новинара о статусу Уреда високог представника (ОХР) у Босни и Херцеговини Изетбеговић је истакнуо да не вјерује да ће се ико играти с тим да се затвори ОХР све док се сви увјети за то не испуне јер ко зна како би се понашали бх. политичари након одласка високог представника из БиХ.

Он је позвао српски народ на катарзу и да се суоче с прошлошћу, понављајући да нема лоших народа.

Суд Босне и Херцеговине потврдио је данас оптужницу за ратне злочине против пензионираног генерала Армије РБиХ Сакиба Махмуљина, а Изетбеговић је нагласио да је неко починио стравичне злочине на тим локацијама за које је он оптужен, али тврди да их Махмуљин није починио нити их је наредио.

Напомиње да Махмуљин није имао ефективну контролу над јединицама Муџахид, те је позвао Тужилаштво да наведе имена оних који су починили те злочине, за које одговорни морају бити кажњени.