Предшколски програм за дјецу која ће у септембру кренути у први разред основне школе, ове године на подручју Босанскоподрињског кантона (БПК) Горажде бит ће реализован на добровољној основи, потврдио је министар за образовање, младе, науку, културу и спорт БПК Горажде Арман Бешлија.

Према његовим ријечима, разлог је погоршана епидемиолошка ситуација.

“Предшколски програм свих протеклих година је био обавезан и стопроцентно обухватан за дјецу на подручју кантона, међутим у овим околностима не можемо обавезати родитеље те смо се, у намјери да дјеци ипак не ускратимо припрему за школу, одлучили реализовати га на добровољној основи и на мало другачији начин. Ове године имамо око 240 дјеце који ће у септембру кренути у први разред, али видјет ћемо колико ће родитеља пријавити дјецу за предшколски програм”, појаснио је Бешлија.

У складу са одлуком ресорног министарства, Јавна установа за предшколски одгој и образовање Горажде расписала је јавни позив за проведбу радионица за предшколску дјецу.

“Пријаве се врше телефонским путем ЈУ за предшколски одгој и образовање на број 038 221 471 а играонице ће се одржавати два пута седмично по два сата. Радионице су добровољне, желимо видјети интересовање родитеља а онда, у складу са епидемиолошком ситуацијом на подручју кантона планирамо их реализирати”, рекла је координаторица за одгојно-образовни рад ове установе Елма Бучо.

Радионице за дјецу предшколског узраста бит ће реализоване уз поштивање епидемиолошких мјера.

“Играонице ће трајати два мјесеца и у складу са законом и краћим програмима који се могу реализирати у предшколским установама, дјеца ће се на адекватан начин припремити за полазак у школу”, истакла је Бучо.