У оквиру пројекта Бољом управом до бржег економског раста (ЕГГ) данас ће у Сарајеву бити одржана презентација студије „Анализа потребних вјештина за софтверску индустрију“.

Анализа потребних вјештина за софтверску индустрију, рађена у сарадњи са Бит Алијансом током претходне године у оквиру пројекта Бољом управом до бржег економског раста (ЕГГ), који финансира Влада Краљевине Норвешке, а проводи Развојни програм Уједињених нација у БиХ, показала је да ИКТ сектору недостаје квалитетне радне снаге.

“Према подацима прикупљеним у студији, од просјечно 926 отворених позиција за ИТ специјалисте на годишњем нивоу, њих 388 не може бити попуњено. У већини случајева, као разлог се наводи непостојање кандидата с одговарајућим знањима и вјештинама”, саопћено је из УНДП-а.

У саопћењу се наводи да ће презентација студије понудити конкретне мјере за превазилажење изазова с којима се ИКТ сектор, али и образовни систем у БиХ, суочавају.

Како је предвиђено, уводна обраћања имат ће резидентна представница УНДП-а у БиХ Стелиана Недера, амбасадор Краљевине Норвешке у БиХ Олав Реинертсен, те министрица цивилних послова БиХ Анкица Гудељевић.