Служење светих миса у католичким црквама уз судјеловање вјерника на подручју Врхбосанске надбискупије прекида се због пандемије коронавируса те се препоручује њихово праћење путем радија, телевизије или интернета.

Врхбосански надбискуп, кардинал Винко Пуљић упутио је данас свим свећеницима, редовницима и редовницама и свим вјерницима Врхбосанске надбискупије додатне упуте и одредбе како би се спријечило ширење коронавируса.

Кардинал Пуљић наводи да према прописима црквенога закона дијецезански бискуп може вјерницима, кад год сматра да то придоноси њихову духовном добру, дати опрост од обвезе судјеловања на недјељној миси.

“Стога, вјерници, који због ове ситуације у својој савјести сматрају да не могу ићи на мису, дужности судјеловања на недјељној миси нека удовоље пратећи мису на радију, телевизији или на интернету, и примајући духовну причест као пут сједињења с Кристом и повезаности с вјерничком заједницом у цркви. Исто тако, нека се посвете молитви, посту, добрим дјелима и читању ријечи Божје”, наводи кардинал Пуљић.

Препоручује да свете мисе, и недјељне, буду тихе, без народа, а у концелебрираним мисама да се свећеници причесте умакањем, а предсједатељ да се причести посљедњи под обје прилике.

Пуљић истиче да цркве остају отворене јер имају посебно важну улогу за молитву и духовно охрабрење вјерника.

“Препоручује се да се у црквама и капелицама не употребљава благословљена вода на улазу те да се цркве и капелице редовито провјетравају и чисте а њихова врата, колико је могуће, држе отворенима да их вјерници не морају додиривати при уласку/изласку, као и да се по могућности на улаз стави дезинфекцијско средство за руке”, наводи кардинал Пуљић.

Када су у питању исповиједи, због наредбе о отказивању одржавања свих јавних скупова, препоручује се да се не одржавају заједничке приправе и исповиједи прије Ускрса.

“Али, ако нетко од вјерника замоли за исповијед појединачно, посебице болесници, нека свећеник буде на располагању уз строго поштивање упута за заштиту од инфекције”, наводи кардинал.

Истиче се да се не исповиједа у исповједаоницама него у сакристијама или другим просторијама уз обвезу да размак између свећеника и особе која се исповиједа буде барем један метар.

Кардинал наглашава да се црквени спроводи требају обављати само с најближима и без погребне мисе, која се може приказати након престанка важења ових мјера.

Друге одредбе односе се на одгађање свих бискупијских и жупних пасторалних и катехетских програма, састанака, активности и других догађаја, а што се тиче подјељивања других сакрамената и сакраментала они се требају обављати уз строго поштивање упута за заштиту од инфекције, поготово ако се ради о болесницима и дјеци.

Пуљић је вјернике позвао на “усрднију молитву, особито за обољеле и здравствене дјелатнике, као и на грађанску и вјерничку одговорност, стрпљење, опрез и примјену ових и других мјера”.

Ове мјере вриједе до опозива или до издавања нових мјера.