Жилијет Греко, икона француске шансоне и муза егзистенцијалиста, преминула је данас у 94. години на југоистоку Француске, саопштила је њена породица.

“Жилијет Греко преминула је данас окружена својим вољенима у свом дому у Раматијелу (на југоистоку Француске). Имала је изузетан живот”, навела је њена породица.

Средином 1940-их година, романописац Ремон Кено и филозоф Жан-Пол Сартр написали су пјесме “Si tu t’imagines…” и “La Rue des Blancs-Manteaux”, које су Жилијет Греко донијеле први успјех у блиставој каријери.

Пјевала је пјесме Жака Превера, Бертолда Брехта, Бориса Вијана, Франсоаз Саган и Сержа Гензбура.

Послије пјевања у легендарним париским кабареима, отишла је у Њујорк и постала свјетски позната. По повратку у Париз 1968. године, снимила је чувену шансону “Deshabillez-moi”.

У аутобиографији “Жижиб” – што јој је био надимак у дјетињству, Жилијет Греко, рођена 1927. године, писала је и о хапшењу своје мајке и сестре у Другом свјетском рату, због чега се политички ангажовала.

Она се усудила да на концерту у Чилеу 1981. године, у доба војног режима Аугуста Пиночеа, пјева само забрањене пјесме. Чилеански војници су је послије концерта отпратили до аеродрома и послали је првим авионом натраг у Француску.

Послије дуге везе са џез-трубачем Мајлсом Дејвисом, Жилијет Греко је имала неколико бракова. Удала се за глумца Филипа Лемера, потом за Мишела Пиколија и на крају за Жерара Жуанеа, бившег пијанисту Жака Брела.

Међу њеним најпознатијим шансонама су и “Parlez-moi d’amour”, “Paris Canaille”, “Accordeon” и “Je suis comme je suis”.

Пјевачица је 2015. одржала опроштајну турнеју коју је назвала “Мерци” (Хвала) и која је трајала годину дана.

Глумила је у филмовима “Орфеј” (1950) Жана Коктоа и “Добар дан, туго” (1958) Ота Премингера.