Члан Академије наука и умјетности Босне и Херцеговине (АНУ БиХ) Серафин Хркаћ преминуо је данас у 79. години.

Академик Серафин Хркаћ рођен је 1942. године у Избичну, опћина Широки Бријег. Основну школу завршио је у Избичну, нижу гимназију и малу матуру у Лиштици (Широки Бријег), а вишу класичну гимназију у Сињу и Дубровнику.

Филозофско-теолошки студиј почео је на Фрањевачкој теологији у Сарајеву, а завршио на Понтифициум Атхенаеум Антонианум у Риму. За свећеника је заређен 1966. године. Студиј класичне филологије завршио је у Риму, гдје је 1971. и докторирао.

Нострификација академскога градуса обављена је на Филозофском факултету Свеучилишта у Загребу. Предавао у Сплиту, Високом, Хумцу код Лјубушког и Широком Бријегу. Године 1992. почео је предавати латински језик на Правном факултету Свеучилишта у Мостару, а од 1995. латински језик и филозофију на Педагошком факултету истог Свеучилишта.

Докторат из филозофије положио је на Филозофском факултету Универзитерта у Сарајеву.

Био је редовити члан Хрватског друштва за знаност и умјетност (ХДЗУ), директор Института за латинитет те уредник научних издања у ЗИРАЛ-у – издавачкој кући херцеговачких фрањеваца у Мостару. Уз наставни рад, бавио се преводилачким и истраживачким радом из филологије, филозофије и лексикографије, те проучавањем фрањевачког школства у Босни и Херцеговини. Објавио је више од 20 дјела. Добитник је “Признања за јачање и развој Свеучилишта у Мостару” у поводу 35. обљетнице Свеучилишта у Мостару. Године 2014. добио је и јавно признање Златна плакета “Грб Града Широког Бријега”.

Академик Серафин Хркаћ бит ће сахрањен у сриједу, 14. априла на гробљу Мековац у Широком Бријегу.