Фондација Легат Екмечић објавила је тужну вијест о смрти Мевлудина Екмечића (92), академског сликара из Брчког, који је одликован многим умјетничким и друштвеним наградама те титулом почасног доктора наука Универзитета у Тузли.

Мевлудин Екмечић је 2017. године заједно са братом Фадилом утемељио Фондацију Легат Екмечић у Брчком као прву умјетничку закладу у којој се чува умјетничка оставштина фамилије Екмечић, као трајни подсјетник на улогу и значај умјетности и културе.

„Био је изванредан сликар и портретист, друштвено ангажиран кроз развој и оснивање многих галерија, умјетничких установа, колонија и манифестација у Босни и Херцеговини. Најзначајније резултате је постигао на мјесту дугогодишњег управитеља јединствене Галерије портрета у Тузли, те оснивању Атељеа ‘Исмет Мујезиновић’ у Тузли и Међународне манифестације ИНТЕРБИФЕП, те неколико регионалних легата и умјетничких колонија. Активно је сурађивао на оснутку Галерије ‘Ризах Штетић’ у Брчком, ‘Хасан Кикић’ у Градачцу, Галерији фрањевачког самостана Дубрава и Галерији Бошњачког института у Сарајеву. Излагао је пуно, на самосталним и колективним изложбама, те издао неколико мапа архитектонске тематике и градова који нестају (Старо Брчко, Стара Тузла, Сарајевска Башчаршија)“, наводе у Фондацији Легат Екмечић.

Граду Брчком је посветио и графичку мапу Старо Брчко у којој је сачувао сјећања на град и ведуте који нестају. Аутор је болне мапе Геноцид над Бошњацима, настале током рата, те књиге Сјећање на људе мог времена. Посљедњу ретроспективну изложбу имао је током прошле године у Тузли, Брчком и Сарајеву.

Иначе, почетак рата у БиХ га је затекао у Паризу гдје је објавио књигу цртежа „Геноцид над Бошњацима 1992.-1995.“. Предговор је написао француски филозоф Бернард-Анри Леви.

Широк је опус умјетничких дјела Мевлудина Екмечића и чланова његове породице.

Мевлудинов син Анил Екмечић са супругом и двоје дјеце живи на Тајланду. Био је дугододишњи новинар Ројтерса.