Бивши амерички потпредсједник Волтер Мондел преминуо је у понедјељак у 93. години, саопштила је његова породица.

Мондел, који је обнашао дужност америчког потпредсједника у администрацији Ђимија Картера (1977. – 1981.), преминуо је у природном смрћу у Минасотии.

Био је први амерички потпредсјеник који је имао свој уред у Бијелој кући. Прије избора за потпредсједника представљао је завезну државу Минасоти у Сенату. Такође је обављао дужност државног тужиоца, као и амбасадора САД-а у Јапану.

Бивши амерички предсједник Ђими Картер, изразио је саучешће породици те поручио да је “Фриц”, како су га својевремено звали, “био најбољи потпредсједник у хисторији САД-а.”

“Током наше администрације, Фритз је користио своје политичке вјештине и интегритет да функцију потпредсједника претвори у динамичну силу која покреће политику”, поручио је Картер.

Мондел је био предсједнички кандидат демократа 1984. против Роналда Реагана, те је изабрао демократску конгресменку из Њујорка Ђералдин Ферраро, као кандидаткињу за потпредсједницу.

На изборима је претрпио један од највећих пораза икада на америчким предсједничким изборима, изгубивши у 49 од 50 држава.