Свјетски познати израелски виртуозни виолиниста Иври Гитлис који је наступао са највећим оркестрима, преминуо је данас у Паризу у 99. години, саопштила је његова породица.

Гитлис, који је био амбасадор добре воље Организације УН за образовање, културу и науку (УНЕСКО), имао је посебно мјесто у свијету класичне музике. Био је познат по понекад нетипичним интерпретацијама репертоара, а волио је да уноси елементе џеза и циганске музике.

Био је први израелски умјетник који је наступио у Совјетском савезу 1955. године, оснивач је неколико фестивала и ватрени бранилац израелско-палестинског мировног процеса.

Рођен је 1922. у Хаифи у Израелу, први концерт је одржао с десет година, а већ с 13 освојио је прву награду Париског конзерваторијума. Пошто је дипломирао, наставио је школовање код Жоржа Енескуа и Жака Тибоа.

По избијању Другог свјетског рата радио је у британској фабрици оружја, а касније и у забављачкој јединици британске војске.

Гитлис је имао обичај да свира непомично и затворених очију. Нјегова виолина је Страдивариус из 1713. коју је набавио 1964. године.

Наступао је с већином водећих оркестара, међу којима су Нјујоршка, Берлинска, Бечка, Филаделфијска и Израелска филхармонија.