Загребачки градоначелник Милан Бандић изненада је у недјељу рано ујутро преминуо у 66. години живота од посљедица срчаног удара, извијестила је Служба за информирање Града Загреба.

О детаљима, термину погреба, одржавању комеморативног скупа, као и осталим информацијама, јавност ће бити обавијештена накнадно.

“Живио је за свој град, за Загрепчанке и Загрепчане који су му у свему што је радио били на првом мјесту, за посао који је с љубављу и енергијом, уносећи цијелога себе – без остатка обављао 21 годину”, каже се у обавијести.

Милан Бандић рођен је 22. студенога 1955. у Грудама у Босни и Херцеговини, гдје је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Факултету политичких знаности Свеучилишта у Загребу, а године 2000. уписао послиједипломски студиј на том факултету.

Од 1980. до 1983. радио је у творници Ледо, а од 1983. до 1990. био је запослен у Опћини Пешћеница.

Био је ожењен и имао једну кћер.

Политичка каријера

Од 1995. до 2000. био је вијећник у Скупштини Града Загреба, од 2000. заступник у Заступничком дому хрватског Сабора, потпредсједник саборског Одбора за унутарњу политику и националну сигурност.

Године 2000. у трећем мандату изабран је за вијећника Скупштине Града Загреба, а 31.свибња те године на сједници Скупштине Града Загреба изабран је за градоначелника Града Загреба. На ту дужност ступио је 2. липња 2000. године те је поновно изабран изабран 20. липња 2001. године.

У травњу 2002. изабран је за замјеника градоначелнице Града Загреба.

По трећи пута је постао загребачки градоначелник у липњу 2005. године, а 31. свибња 2009. на непосредним изборима изабран је по четврти пут за градоначелника.

У липњу 2013. на непосредним изборима (други круг) као неовисни кандидат (кандидат групе бирача), по пети пута изабран је за градоначелника Загреба, а његова листа, појединачно гледајући, освојила највише мандата у Градској скупштини Града Загреба.

У липњу 2017. је на непосредним изборима (други круг) као кандидат странке Бандић Милан 365 – Странка рада и солидарности, по шести пута изабран за градоначелника Загреба, а Бандић Милан 365 – Странка рада и солидарности, освојила је највећи број мандата у Градској скупштини Града Загреба.