Познати глумац Мустафа Надаревић преминуо је данас у Загребу у 77. години, након дуге борбе са тешком болешћу.

Вијест о његовој смрти на свом Твитер налогу је објавио глумац Моамер Касумовић.

Мустафа Надаревић је рођен 1943. у Бањалуци. Иако је живио и радио у многим градовима бивше Југославије, највећи дио живота провео је у Загребу.

Током дуге и богате каријере одиграо је много великих позоришних, филмских и ТВ улога. Одиграо је око 150 позоришних улога, снимио више од 60 филмова, драма и ТВ серија са највећим редитељима југословенског филма.

Добитник је бројних признања.

Надаревић је позоришну каријеру започео у Загребачком казалишту младих, а 1969. постао је члан Драме Хрватског народног казалишта у том граду.

Филмску каријеру започиње почетком осамдесетих година у споредним улогама. У филму „Отац на службеном путу“, Емира Кустурице, 1985. године истакао се улогом Зијаха.

Услиједили су филмови „Већ виђено“ Горана Марковића из 1987. године, „Глембајеви“ Антуна Врдољака из 1988. те „Кудуз“, „Глуви барут“, „Празник у Сарајеву“, „Ничија земља“, „Гори ватра“, „Нафака“…

Као редитељ је дебитовао 1992. са представом „Лет изнад кукавичјег гнијезда“. Након тога је поставио неколико великих представа – „Балкански шпијун“ Душана Ковачевића, „Забуне“ Алана Ејкборна у Сатиричном казалишту Керемпух, те „Хасанагиницу“ Милана Огризовића у Хрватском народном казалишту и Народном позоришту у Сарајеву.