Професор на Економском факултету Универзитета у Сарајеву Велид Ефендић јуче је, након тешке болести, преминуо у 40. години , саопштено је из те високошколске установе.

Проф. др. Велид Ефендић је био ванредни професор на Катедри за финансије, с фокусом интересовања и рада из области финансија, банкарства, банкарског менаџмента, исламског банкарства и финансија и анализе инвестиција.

Као асистент на Економском факултету у Сарајеву почео је радити 2004. године, исте године је стекао звање магистра економских наука.

Активно је радио на успостављању академских темеља исламског банкарства у Босни и Херцеговини, те је био један од оснивача и руководилац Банкарске академије Економског факултета у Сарајеву, Центра за исламску економсију, банкарство и финансије, те првог мастер студија у БиХ из области исламског банкарства у сарадњи с Болтон Универзитетом из Велике Британије и ББИ банком.

Један је од оснивача и чланова управног одбора Европске асоцијације за исламску економију, банкарство и финансије. Учествовао је у реализацији великог броја домаћих и страних истраживачких пројеката значајних за БиХ.

Био је иницијатор и организатор више међународних конференција у Сарајеву, као што су „Сарајево Исламик Фajнанc анд Економикc Конференc“ (2014. и 2018.) и „Интернeшнал Конференc он Бeнкинг анд Фajнанc“ (2016. и 2017.). Аутор и коаутор је двије књиге и великог броја научних чланака.

Професор Велид Ефендић ће остати запамћен, међу својим студентима и колегама, по благој нарави, као особа пуна подршке коју је пружао свима око себе, наводи се у саопштењу Економског факултета Универзитета у Сарајеву.