Синан Алић, дугогодишњи новинар и уредник, уједно оснивач и предсједник Фондације “Истина Правда Помирење”, преминуо је у 74. години живота.

Синан Алић рођен је 1947. у Црној Гори. Завршио је Учитељску школу, потом дипломирао српско-хрватски језик и књижевност југословенских народа.

У новинарству је био професионално од 1974. до 2005. године. Од 1989. до 2005. био је директор и главни уредник “Фронта слободе”. Године 1990. покренуо је и реализовао једну од првих алтернативних телевизија у БиХ – ТВ Студио ФС-3.

За серијал текстова „Право на (не)одговорност“ награђен је годишњом наградом Удружења новинара БиХ, за 1989. годину. Од 2006. је оснивач и предсједник Фондације Истина Правда Помирење, која је прошле године осмислила и реализирала значајан дио програма обиљежавања Геноцида у Сребреници и масакра на тузланској Капији.

Једна од посљедњих активности Фондације је пројект “Нико не смије бити заборављен”, чији циљ је адекватно обиљежавање мјеста страдања цивила Тузле од 1992. до 1995. године. Фондација је радила на заштити жртава рата, истраживању и прикупљању материјалних доказа у БиХ и пружању помоћи домаћим и страним правосудним институцијама у настојањима да се процесуирају ратни злочинци.