Совјетски дисидент и нуклеарни физичар Јуриј Орлов, један од оснивача Хелсиншког одбора за људска права у Москви, преминуо је у 97. години, саопштила је данас та организација и додала да је Орлов умро јуче у САД.

”Физичар, активиста за људска права, мислилац, Орлов је имао дуг и активан живот. Предавао је физику коју је толико волио до посљедњег тренутка и остао је контакту са покретом заштите људских права”, навео је Хелсиншки одбор на свом сајту.

Московски хелсиншки одбор основан је 1976. године како би осигурао да совјетске власти поштују своје обавезе везане за људска права преузете Завршним актом из Хелсинкија 1975. године на крају Конференције о безбједности и сарадњи у Европи.

Орлов, нуклеарни физичар и ветеран Другог свјетског рата, био је први предсједник тог одбора.

Ухапшен је 1977. године и затворен због својих активности заштите људских права. Ослобођен је 1986. за вријеме предсједника Михаила Горбачова на основу споразума са САД и лишен је совјетског држављанства, које му је врац́ено тек 1990.

Орлов је стекао америчко држављанство 1993. године а каријеру физичара је наставио на Универзитету Корнел у САД. Сарађивао је са Европском организацијом за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) са сједиштем у Швајцарској.