Премијера представе “О медвједима и људима“ хрватског редитеља Саше Аночића бит ће изведена 29. октобра на сцени Народног позоришта Сарајево (НПС).

Прича је то о малим људима којима је борба за опстанак постала свакодневица, а у представи играју глумци НПС-а.

Ова театарска кућа, како је данас на конференцији за новинаре казао директор Изудин Бајровић, наставља са креирањем ‘корона репертоара’ и то је очигледно један период у хисторији НПС који ће заузети значајно мјесто.

“Колико ће трајати још не знамо, надамо се не предуго. Радимо репертоар који је прилагођен тзв. новом, нормалном и морамо се помирити с тим да нам је то на неки начин обавеза и да морамо на тај начин размишљати”, казао је Бајровић напомињући да корона не смије зауставити рад културних институција и радника.

Аночић, који је и аутор текста “О медвједима и људима“, казао је да је то представа о пријатељству, љубави и односу према нашима најближима.

“Сви ликови су кроз живот не својом кривњом стекли неко ‘оштећење’. То ‘оштећење’ их у појединим ситуацијама нагони да се понашају попут медвједа, али то не значи да се ради о лошим људима, нити да се ти парови, уствари, не воле. Они само постају ‘медвједи’ и при томе се мисли да постају груби и тешки својим ближњима. А знамо да медвједи негдје, дубоко испод крзна, скривају и своје добро срце…”, навео је Аночић.

Рад на представи, како је додао, одвијао се у лијепој атмосфери и добрим односима међу учесницима. Главне улоге нема, све су, како је додао, некако подједнаке и показују богатство ове приче и ансамбла који је на њој радио.

Драматургиња Джејна Хоџић, те глумци у представи Минка Муфтић, Нерман Махмутовић, Мерима Лепић Реџеповић и Александар Сексан су казали да је рад са Аночићем био занимљив, креативан и инспиративан, као и текст по којем је настала представа.

“У овим незахвалним временима ми смо врло захвално радили, и без лажне скромности, Народно позориште и све људе овдје сматрам великим побједницима. Бројимо дане до премијере. Будимо више људи, него медвједи”, казала је Лепић Реџеповић.

Број посјетилаца који ће моћи присуствовати програмима НПС је ограничен, а за публику је обавезно ношење заштитних маски за лице током боравка у згради позоришта и за вријеме трајања представа.