Премиер лига Енглеске (ЕПЛ) упозорила је на разарајући финансијски утицај на клубове, јер се суочавају с могућим изостанком навијача са утакмица још шест мјесеци, након што је Влада Велике Британије у уторак увела нова ограничења због пандемије коронавируса.

Британски премијер Борис Џонсон ставио је на чекање план за омогућавање постепеног повратка гледалаца на спортска игралишта у Енглеској од 1. октобра због повећања случајева коронавируса те упозорио да се повратак нормалном животу не очекује у наредних шест мјесеци.

“Разочарани смо што је одгођен сигуран повратак навијача на утакмице”, истиче се у саопштењу Премиер лиге.

Пилот програми одржани су протеклог викенда широм земље на спортским теренима на отвореном, а број гледалаца био је ограничен на 1.000. Но, нова сезона Премиер лиге почела је овог мјесеца на празним стадионима, а навијачи су задњи пут присуствовали утакмицама још у марту.

“Фудбал није исти без присуства навијача и фудбалска економија је неодржива без њих. Прошле сезоне клубови Премиер лиге претрпјели су губитак од 700 милиона фунти, а тренутно наша национална игра мјесечно губи више од 100 милиона фунти. Ово почиње имати погубан утицај на клубове и њихове заједнице”, упозорили су из Премиер лиге.

Медицински службеници препоручили су да се британски ниво упозорења на COVID-19 помакне с “три” на “четири”, што значи да је пренос вируса “висок или расте експоненцијално”. Дакле, сада је на снази тек један ниво испод потпуног затварање земље какво је виђено у прољеће ове године.

Међутим, Премиер лига се и даље нада да ће Влада пронаћи начин да сигурно отвори стадионе за навијаче на основу већ формулисаних протокола.

“Навијачи на стадионима биће сигурни или чак сигурнији него у било којој другој јавној активности која је тренутно дозвољена. То је већ видљиво у другим европским лигама. Увјерени смо да ће клубови Премиер лиге, користећи иновативне начине да се навијачи сигурно врате на трибине, омогућити повратак прихода на свим нивоима игре, као и да ће одржати аранжмане солидарности, тренутне порезне доприносе и финансијску подршку локалним и националним економијама”, закључили су из ЕПЛ-а.