Премијер Либана Хассан Диаб изјавио је да је његова Влада поднијела оставку да би се придружили грађанском покрету за промјене у земљи.

“Желимо на овај начин отворити врата за спас земље, тако да објављујем оставку Владе”, казао је Диаб након што је данас министар здравства Либана Хамад Хассан изјавио да је Влада поднијела оставку.

Додао је како је огромна корупција у државној управи довела до оваквог стања.

“Ова катастрофа резултат је хроничне корупције у државној управи. Раније сам такођер говорио да корупција постоји на свим нивоима државе. Данас се испоставило да је корупцијски систем већи од државног и држава није у стању да се бори против овакве корупције”, рекао је Диаб.

Подсјетио је и на протесте грађана који су започели у октобру прошле године због економске кризе.

“Док је наша влада покушавала да спаси земљу, они су покушали да одговорност за пад пребаце на нас”, казао је Диаб.

Додао је да су министри у његовој влади улагали огроман напор да спасе земљу, не водећи се личним интересима.

“Данас смо стигли до фазе у којој имамо овај потрес који је погодио земљу са свим његовим посљедицама. Наша је једина брига да се води брза истрага. И ми желимо државу која поштује права грађана уз одговорност и стварне промјене које људи траже”, рекао је Диаб.

Након вијести да је Влада поднијела оставку на улицама Бејрута окупили су се бројни грађани који су одржали протестну шетњу до зграде парламента, тражећи и оставку предсједника Мицхела Аоуна и политичких партија у парламенту.

Забиљежени су и сукоби између демонстраната и сигурносних снага који су интервенисали сузавцем.

Двије снажне експлозије потресле су луку Бејрут у уторак, након што је дошло до пожара у складишту у којем је неправилно ускладиштено било 2.750 тона амонијум нитрата. Најмање 163 особе су погинуле, док је повријеђено око 6.000. Око 300.000 људи остало је без крова над главом.