Премијер Кантона Сарајево (КС) Марио Ненадић информисао је данас шефа Уреда за борбу против корупције и управљање квалитетом КС Ердуана Кафеџића о ризицима у вези са извршавањем прописа и закључака Скупштине КС који се односе на мораториј на запошљавање, те закључке у вези здравствене заштите и борбе против Цовид-19.

Ненадић је посебно указао на ризик у области здравства, јер је за доношење одређених рјешења, по основу закључака Скупштине, неопходно имати одговарајуће управљачке структуре, а тренутно их нема у пет јавних здравствених установа Кантона Сарајево.

“Тиме је јасно колики је ризик, потенцијално, од одређених правних и других недосљедности у примјени прописа и поменутих закључака”, рекао је Ненадић.

Он је нагласио да је једна од установа која тренутно нема управљачке структуре и Јавна установа (ЈУ) Дом здравља КС.

“Морат ћемо кршити мораториј у области здравства у појединим случајевима, прије свега, у ангажирању немедицинског кадра, као што су возачи за пријевоз пацијената у ЈУ Дом здравља, који су тренутно пријеко потребни”, истакао је премијер КС.

Он је напоменуо да се мораториј на запошљавање не односи једино на запошљавање медицинских радника у јавно-здравственим установама. Међутим, у увјетима недостатка кадра, као и повећаног броја обољелих од Цовид-19 у јавно-здравственим установама, здравствени систем отежано функционише.

Шеф Уреда за борбу против корупције и управљање квалитетом КС Ердуан Кафеџић рекао је да су очигледни напори премијера како би се ова питања ријешила, те је дао и одговарајуће препоруке.

Разговарано је и о контролама федералне и кантоналне инспекције у јавно-здравственим установама КС, у домену преиспитивања и извршавања наредби и закључака кризних штабова ФБиХ и КС, те Владе КС, а прије свега закључка који се односи на осигурање додатних 30 посто болничких капацитета за збрињавање Цовид пацијената у Кантону Сарајево.

Премијер Ненадић је обавијестио Кафеџића о набавкама које се реализирају у КС у вези са борбом против коронавируса, посебно када је ријеч о имплементацији два споразума потписана између УНДП и Владе КС, те УНДП и Завода здравственог осигурања КС, саопћено је из Службе за протокол и пресс Кантона Сарајево.