Бошњачка заједница културе „Препород“ поводом Свјетског дана књиге и ауторских права указала је на важност књиге у свеукупној култури и цивилизацији, али и у култури сваког народа понаособ.

Уз бројна издања из ранијих времена „Препород“ је објавио неколико стотина различитих књига и других публикација те реализирао више издавачких пројеката од темељне важности за културу Бошњака и БиХ.

Међу њима посебно се истичу пионирски и капитални пројекти какви су, између осталих, Едиција Бошњачка књижевност у 100 књига, пројект утемељен 1995. године као највећи избор најзначајнијих остварења из бошњачке књижевности. Ту је и Правопис босанскога језика Сенахида Халиловића из 1996. године, први босански правопис уопће, затим Хисторија Бошњака Мустафе имамовића, први икад објављени цјеловити преглед хисторије бошњачког народа од најстаријих времена, па све до савременог доба.

Поред ових капиталних пројеката, у Институту за бошњачке студије као научноистраживачкој организацијској јединици Бошњачке заједнице културе „Препород“ одвија се и рад на припреми Енциклопедије Бошњака као прве бошњачке енциклопедије икад. Такођер, истовремено у Библиотечко-информацијском центру Бошњачке заједнице културе „Препород“ одвија се и библиографски рад у областима бошњачких студија, односно хуманистичких и друштвених истраживања везаних за Бошњаке и Босну и Херцеговину, чиме је утемељена и бошњачка национална библиографија.

Од нових пројеката издваја се нови Босански правопис ауторског тима који предводи Џевад Јахић, едиције Бошњачка књижевност за дјецу и младе, Студиа босниаца и Мусица босниаца, а планирано је и покретање и још неколико нових.

Такођер, „Препород“ издаје и едицију Драма, у којој се објављују драмски текстови награђени на бијеналном натјечају за Награду „Алија Исаковић“ за најбољи драмски текст на босанском језику, чиме жели потакнути и развој домаћег драмског књижевног стваралаштва.

Са Српским просвјетним и културним друштвом „Просвјета“, Хрватским културним друштвом „Напредак“ и Јеврејским културно-просвјетним друштвом „Ла Беневоленција“, Бошњачка заједница културе „Препород“ покренула је и едицију Женска лица Босне, а с циљем промовирања непознате женске повијести БиХ и бх. интеркултуралног друштва, саопћено је из Препорода.