Влада Кантона Сарајево и кантонални Штаб цивилне заштите данас су организовали заједничку конференцију за новинаре на којој је било говора о тренутној епидемиолошкој ситуацији на подручју Кантона и мјерама које се подузимају како би се спријечило ширење корона вируса.

Како је након сједнице саопштио премијер Владе КС Марио Ненадић у овом тренутку на подручју Кантона налази се 1569 особа са прописаном мјером самоизолације и 283 којима је тај период истекао.

Он је подсјетио да је регистровано укупно девет заражених корона вирусом, од тога пет особа од раније, и четири нова случаја, један од јутрос. Забиљежен је један смртни исход.

Према његовим ријечима, на сједници је било говора и о потреби проглашења стања епидемије. У наредним данима ће бити донесена одлука да ли ће то бити учињено.
Такође, било је говора о тестирању грађана, у складу са препорукама Свјетске здравствене организације, о томе како би се грађани могли чувати од могуће заразе, те о пет кластера заражених особа у Кантону Сарајево.

Ненадић је рекао да је разговарано и о потреби унапређења рада и пружању подршке Домовима здравља КС, као и о убрзаној процедури набавке неопходне опреме.

Министар полиције Исмир Јуско рекао је како је самоизолацију прекршило укупно 71 лице. “Активно радимо да смјестимо у принудну изолацију оне који је крше”, рекао је он, најављујући оштрије мјере. Када се ради о кршењу полицијског сата, издат је 51 прекршајни налог, а сви који буду затечени други пут, биће приведени.

Јуско је рекао да је јуче, након што је претходно поштована инструкција да се скрати радно вријеме шалтера за издавање личних докумената, након бројних реакција грађана, та служба поново стављена у пуни капацитет и да ће тако остати док другачије не буде речено.

Када се ради о смјештају миграната, Јуско је казао да су од јутрос проширени капацитети у Блажују и да су 64 мигранта склоњена са улице те да је у току њихов здравствени преглед, прије него што буду смјештени у прихватни центар. Проблем су, како је казао, приватни смјештаји миграната, али полиција и на томе ради.

Он је рекао и како МУП КС има доста дојава о окупљањима иза затворених врата у неким кафићима, те да ће припадници МУП-а на те дојаве реаговати.

Министрица Комуналне привреде и инфраструктуре КС и командант Штаба Цивилне заштите КС Нихада Гламоч казала је како су ажурирани спискови особа којима је потребна помоћ, што се посебно односи на популацију која живи сама.

Ради се о око 1700 људи на подручју Кантона, којима ће волонтери достављати лијекове и неопходне потрепштине. Данас је, казала је она, кренула и дезинфекција улаза објеката колективног становања на подручју Кантона Сарајево.