Због коронавируса Индустријска производња у Републици Српској у девет мјесеци биљежи пад од 9,2 посто у односу на исти период прошле године. До краја године, губици реалног сектора могли би премашити милијарду КМ. Ове бројке директна су посљедица пандемије коронавируса, која је утицала на смањену активност у готово свим гранама привреде.

У бањалучкој фабрици обуће „Бема“, у којој ради 1.200 радника, кажу да ће годину завршити у минусу од неколико милиона марака. Додају да због погоршане епидемиолошке ситуације у Европи имају проблем са набавком репроматеријала и да поједини купци отказују наруџбе. Наредне мјесеце дочекују са зебњом.

“Јако сам забринут. Ја мислим да ће ово бити без неке дебеле рефе, без неке дебеле црте, да органи раде свој посао, хаос”, каже технички директор “Беме” Маринко Умићевић.

Пад производње изузев ИТ сектора и производње папира и папирне конфекције забиљежен је у свим привредним гранама.

“Највећи пад имамо у прерађивачкој индустрији, 14,5 посто. И у рударству је такође евидентан пад ове године као и у области енергетике”, истиче предсједник Привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Иако је епидемиолошка ситуација све сложенија на нови лоцк-доwн се и не помишља. Привреда то не би преживјела.

“Сваки сљедећи, било какав, ударац би био изузетно тешко савладив за овако, условно речено, крхку привреду РС”, наглашава Перо Ћорић, директор Привредне коморе РС.

Пословна заједница једини спас види у Влади РС од које се поново очекује помоћ као и приликом првог таласа пандемије када је у привреду убризгано око 150 милиона марака.

“Оно што је сигурно, јесте да ћемо заједнички тражити рјешења за све будуће проблеме који могу настати као посљедица пандемије”, истиче министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић.

Највећи пад прихода од чак 90 одсто имали су угоститељи, хотелијери и сектор туризма који ће новим мјерама ограничења рада због погоршане епидемиолошке ситуације бити додатно погођени и који неће преживјети нови налет короне уколико им се под хитно не помогне.