Рјешење за вишедневно чекање возача камиона на граничним прелазима и огромне гужве је у увођењу 24-сатног рада царинских служби и надлежних инспекција, сагласни су представници Удружења превозника и Привредне коморе у овом ентитету, који су данас у Бањалуци одржали састанак.

Не желимо да обустављамо рад, већ да учествујемо у достави хране из Европске уније, али не на овакав начин. Само у Градишци на прелазак границе чекање је три до четири дана, истиче предсједник Удружења превозника Републике Српске Никола Грбић.

“Мора се увести 24-часовни рад на граничним прелазима како би што мање превозника било на једном мјесту. На граничном прелазу Рача у петак је било 250 камиона, а од отварања 2010.године на њему нема услова, ни питке воде ни мокрих чворова”, упозорава Грбић.

Недопустиво је да возачи до Италије, због проблема са коридором у Србији и Хрватској, путују по седам дана. Процедура се мора убрзати и надлежне инспекције не могу радити само до 16 часова, ако нам је здравље возача приоритет, изричит је предсједник Републичке привредне коморе Горан Рачић.

“Остаје на нама да информишемо надлежне институције на нивоу БиХ и шта је потребно предузети да би се ти коридори брже успоставили да не би чекали по неколико дана на тим граничним прелазима”, казао је Рачић.

Посљедице од коронавируса увелико трпе привредни субјекти. Влада Републике Српске је најавила формирање Фонда за помоћ привреди.

“Након што прође борба за очување здравља могли бисмо да санирамо штету у привреди и заједничким мјерама заштитимо сваког нашег радника и његово радно мјесто. Важно је да у складу са постојећим договорима наши грађани и привредни субјекти добију тромјесечни мораториј на плаћање кредита”, рекла је Цвијановић.

Одлуком Владе Косова од 1. априла биће укинуте царине на увоз готових производа, а привредници очекују да надлежни ријеше проблеме на граници и убрзају транспортну комуникацију.