Принцу Алберту Другом од Монака данас је у сарајевској Вијећници уручен “Кључ Града Сарајева”, а признање и повељу, која симболизира трајну везу Града Сарајева и његових грађана, уручили су му градоначелник Абдулах Скака и предсједавајући Градског вијећа Игор Гаврић.

Уз изразе захвалности, принц Алберт је изјавио како је његова посјета Сарајеву прилика да се јачају односи и успостави боља сарадња.

“Вијећница је феникс Сарајева. Издигла се из пепела, након свега што је погодило овај град”, рекао је принц.

Он је указао и на важност Олимпијског музеја, који је синоћ свечано отворен у Сарајеву. Обнова музеја, навео је принц, препуна је симболике, буди посебне емоције код људи и успомене на Зимске олимпијске игре које су одржане 1984. године, али и на ЕYОФ-а 2019. године.

“Те вриједности ће остати сачуване за наредне генерације да уче о хисторији главног града. Волио бих у Сарајеву остати још неколико дана, али сигуран сам да ћу се овдје поново вратити како бих с вама славио нове успјехе”, поручио је принц Алберт Други од Монака.

Градоначелник Скака и предсједавајући Гаврић захвалили су високом госту на посјети, те оцијенили да његов долазак и подршка Сарајеву имају немјерљив значај за промоцију бх. спорта и Олимпијског комитета БиХ у међународним круговима, као и доказ да Сарајево и БиХ могу правити догађаје вриједне пажње европске и свјетске јавности.

“‘Кључ Града Сарајева’ је круна и најбољи начин да се Сарајево, као главни град БиХ, симболично одужи принцу Алберту ИИ за несебичну помоћ, залагање за развој и очување цивилизацијских вриједности и промоцију мира”, рекао је Скака.

Принц Алберт Други од Монака се уписао и у књигу утисака у Вијећници, а потом је уз велике мјере сигурности прошетао Башчаршијом.

Признање “Кључ Града Сарајева”, додјељује се истакнутим личностима који су дали допринос за промоцију, подршку и унапређење спорта, спортских активности Сарајева и БиХ на међународном плану.