Према новој наредби Федералног штаба цивилне заштите да све особе које прекрше издате мјере самоизолације буду измјештене у принудни изолаториј, сви кантонални штабови дужни су у наредна три дана обезбиједити објекте и услове за принудну изолацију. У претходном периоду, у већини кантона грађани су поштовали мјере самоизолације. Провјерили смо колико су кантонални штабови спремни за ову одлуку.

Полицијски објекат у Суходолу у којем ће бити измјештене особе које крше изречене мјере кућне изолације на подручју Кантона Сарајево је у завршној фази припреме, казао је портпарол МУП-а КС, те ће у потпуности бити спреман до краја датог рока.

МИРЗА ХАЏИАБДИЋ, МУП КС

“У истом ће боравити особе којима је рјешењима надлежних инспекцијских органа одређена изолација, а утврђено је да приликом обиласка исту не поштују на адресама које су дали надлежним инспекцијским органима, те ће бити спроведене на извршавање присилне односно принудне изолације у овом објекту до оног момента до када им је то одређено рјешењем надлежних инспекцијских органа.”

Министар сигурности БиХ истиче колико је важно поштовати мјере самоизолације за добробит свих грађана.

ФАХРУДИН РАДОНЧИЋ, министар сигурности БиХ

“Ми данас имамо веома високу смртност у односу на друге земље, имамо чак 10 мртвих, тога ће бити много више. Људи који ходају и шире вирус су практично ходајуће убице и држава има право да заштити већину који се придржавају тако што ће покренути кривичну одговорност.”

Још није познато које локације су одређене за подручје Херцеговачко неретванског кантона и Кантона 10.

ДАРКО ЈУКА, савјетник предсједника Владе ХНК

“Знам за оне изолаторије везано за евентуалну потребу за смјештањем обољелих, за присилну изолацију немам али то је нешто ново што смо и ми јучер добили са разине Федерације, дакле на томе се ради.

ВАСИЛИЈА БРОЋЕТА, министарка здравства Кантона 10

“Ми смо тражили и наш став је био да то буде војна зграда, војни објекат у Гламочу који може да прими 600 мјеста, али нажалост нисмо добили одобрење за кориштење тог објекта, нама би то била идеална прилика зато што би смањили своје трошкове.”

Поједини кантони попут Тузланског су отишли корак напријед, тиме што су већ прошле седмице предложили овакву врсту изолације. Карантин за све који крше самоизолацију на подручју Унско-санског кантона биће у функцији од четвртка.

ДАЈАНА ЧОЛИЋ, шефица Кризног штаба ТК

“Кантонални штаб ЦЗ је донио једну врсту наредбе којом тражи од општинских и градских кризних штабова да организују овакве локације. Немам повратну информацију али знам да је ова наредба отишла и мислим да се до сада нису почели пунити ти капацитети с обзиром да с појавом позитивних случајева у нашем кантону сви који су били недисциплиновани су то промијенили.”

НЕРМИН КЉАЈИЋ, министар унутрашњих послова УСК

“Ми смо већ подузели активности у успостави изолаторија у дворани медресе у Цазину, имамо на располагању 97 стамбених јединица. Када је у питању кршење самоизолације, имамо негдје од 15 до 20 кршитеља дневно.”

Из Зеничко-добојског кантона истичу да иако не биљеже велики број оних који крше мјере самоизолације, проблем су лажни подаци које пацијенти дају како би заштитили свој идентитет.

ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, начелник Одјела за инфективне и заразне болести Кантоналне болнице у Зеници

“Ми смо обезбиједили пацијентима који су позитивни смјештај у здравствену установу, међутим појављују се проблеми око њиховог смјештаја, људи нерадо долазе у тај смјештај. Мислим да ће се принудна самоизолација ријетко вршити ми ћемо обезбиједити простор и за то, заправо већ их имамо обезбијеђене, тако да нећемо долазити у прилику да превише буде тих пацијената који ће бити на силу самоизолирани.”

Из Кризног штаба Босанско-подрињског кантона упутили су наредбу на градске и опћинске штабове који требају одредити локације за принудну изолацију. Иако смо контактирали надлежне, за Средњобосански, Западнохерцеговачки и Посавски кантон нисмо добили информације. Из Кризних штабова кантона истичу да је знатно смањен број оних који крше мјере самоизолације, грађани схватају озбиљност ове најважније превентивне мјере.