Почетак наставе првог септембра у Републици Српској уједно је и почетак великих гужви у књижарама. Купују се уџбеници и школски прибор.

Као и претходних година бесплатне уџбенике имају ученици првог и другог разреда, а и свако треће дијете у вишечланим породицама.

Родитељи се ужурбано припремају за почетак школске године, купују књиге и школски прибор за, како кажу, никад чуднији почетак наставе у Републици Српској. Цијене уџбеника су на прошлогодишњем нивоу, док, што се тиче нових уџбеника, ту је на примјер уџбеник њемачког за осми разред.

Уз све оно што требају купити, цијене уџбеника и даље су високе, према мишљењу родитеља.

МАТИЋ МИЛОМИР, родитељ

“Владо ми је сад трећи разред,књиге су око 100 КМ, уз то морамо куптии и школски прибор, мада нам је највећи издатак обућа и одјећа.Дјеца немају никаква права, колико знам само дјеца из вишечланих породица имају бесплатне уџбенике.”

БОЈАНА СПАСЕНИЋ, књижара “Култура” Бањалука

“Какво је било стање са короном,књиге су се мање куповале, ево сад је продаја баш повећана у задње двије седмице. Што се тиче уџбеника цијене су фиксне,док за школски прибор нису,ту је до родитеља шта ће куптии, ево рецимо 180 КМ је без уџбеника за страни језик књиге за осми разред”.

У Заводу за уџбенике Републике Српске наводе да је за ову школску годину успјешно дигитализовано неколико уџбеника, који ће бити доступни наставницима и ученицима.

Нова правила у школама већ задају главобоље родитељима, којима ће, како кажу, правила бити само додатни проблем у организацији.

МАТИЋ МИЛОМИР, родитељ

“Јако тешко,настава од 20 минута је мало посебно за ученике првих разреда којима треба више пажње,а и за нас родитеље који су запослени како се организовати одвести дјецу у школу и вратити назад”.

Велике проблеме родитељима нижих разреда додатно ће правити и ограничавање броја дјеце у продуженом боравку, којих ће због нових правила у групи моћи бити само 15, а потребе су много веће.