Ближи се вријеме реализације једног од највећих пројеката у послијератној Босни и Херцеговини. Припремни радови за изградњу Блока 7 Термоелектране Тузла су у завршној фази. У току су и радови на електро-инсталацијама, након чега ће радилиште бити предато кинеским партнерима. Блок 7 је замјенски за постојеће капацитете, и његовим уласком у погон 2025. године, престаће с радом три блока Термоелектране Тузла.

Радилиште је готово у потпуности спремно и у наредним данима ће бити предато кинеским партнерима. У изградњи ће учествовати око хиљаду радника, а почетак радова очекује се на прољеће наредне године. Према Уговору, домаће компаније биће ангажоване у фазама или поступцима за које постоје привредни ресурси у Босни и Херцеговини, истичу из Електропривреде.

СЕНАД САЛКИЋ, извршни директор за капиталне инвестиције

“У овим данима се интензивно ради на базном дизајну пројекта и тај дио посла је при самом крају, након чега ће кинески стручњаци и инжењери приступити изради главног пројекта и исходовању потребних дозвола за градњу Блока 7 у Термоелектране Тузла”.

Блок 7 Термоелектране Тузла је усклађен с најстрожијим захтјевима европских директива и домаћим законодавством, подсјећају из Електропривреде. У протеклих 11 мјесеци извршено је чишћење локације будућег Блока површине између 320 и 340 хиљада метара квадратних.

ШАБАН ХАЈДАРЕВИЋ, надзорни инжењер за припремну фазу изградње Блока 7

“Насути на укупни простор цирка 380.000 кубика насипног материјала, поставити близу пет километара подземних цјевовода различитих профила, продужити главни колектор за скоро 800 метара и поставити близу 1.800 метара ограде око градилишта”.

НЕЏАД БЈЕЛИЋ, надзорни инжењер за електро радове припремне фазе изградње Блока 7

“У овој фази изводе се радови на инсталацији вањске расвјете, видео надзора ограде градилишта Блока 7, те радови на напајању Блока 7 при чему је испоручена опрема и у току су радови на полагању напојних каблова и монтажи опреме”.

План је да нови Блок у потпуности надомјести производњу електричне, као и топлотне енергије, првенствено за Лукавац и Тузлу, те омогући развој система топлификације Живиница у наредном периоду. Вриједност радова је готово 19 милиона КМ.