Комисија за провођење истраге узрока авионске несреће авиона ПАПЕР ПА-28, регистарских ознака YУ-ДЦX, која се догодила 10. 12. 2020. године на планини Козара, Босна и Херцеговина, је на експертском нивоу извршила цјеловиту анализу прикупљених чињеница које су директно допринијеле несрећи, утврдила закључке о несрећи и предложила сигурносне препоруке.

Према плану и процедурама рада, Комисија је сачинила Нацрт завршног извјештаја о провођењу истраге узрока ове авионске несреће. У складу са Анексом 13, уз Конвенцију о међународном цивилном зракопловству (ИЦАО) Поглавље 6 и чланом 15. Правилника о истраживању несрећа и озбиљних инцидената зракоплова , доставила га држави оператора и регистра те оператору у Републици Србији и релевантним зракопловним субјектима у Босни и Херцеговини ради давања евентуалних коментара.

Достављене коментаре Комисија ће детаљно размотрити и све оправдане усвојити и унијети у Завршни извјештај, након чега ће Министарство комуникација и промета Босне и Херцеговине објавити потпуне и коначне резултате истраге.

Циљ истраге није да одређује кривца или утврђује одговорност, једини циљ истраге и Извјештаја Комисије је спречавање инцидената и несрећа у авијацији, наводи се у саопћењу.

Подсјетимо, у паду авиона на Козари погинули су пилот Ирина П. (31) и Београђанин Игор Ивановић (34).