Присталице руског дисидента и опозиционара Алексеја Наваљног, који је ухапшен по повратку из Њемачке у Москву, позвале су путем интернета грађане да се данас окупе у главном граду Русије како би му дале подршку.

Кремљ је раније саопштио да су протести који су планирани за данас, поводом притварања Наваљаног, нелегални и да их промовишу провокатори.

Из Канцеларије Тужилаштва Русије су саопштили да су спремни да предузму превентивне мјере и спријече немире у Москви, а московска полиција издала је упозорење да би учесници недозвољеног протеста могли да сносе посљедице за, како су навели, своје понашање.

Према писању британског листа “Гардијан”, данашње демонстрације би могле утицати на одлуку да ли ће руски опозициони лидер бити пуштен на слободу или ће му бити одређена дужа затворска казна.

Наваљни би могао да буде упућен на издржавање казне затвора до краја мјесеца, ако му се условна казна замијени са оном од три и по године изреченом 2014. године, док руски истражитељи такође припремају нове кривичне случајеве по којима би он могао да добије и вишедецинијску казну ако буде по њима оптужен, пише британски лист.

Лидери земаља чланица Европске уније јуче су затражили пуштање Наваљног на слободу.

Предсједник Савјета ЕУ Шарл Мишел је, наводећи да челници ЕУ очекују да Русија проведе независну и транспарентну истрагу о покушају тровања Наваљног, рекао како од Москве очекују да сарађује с Организацијом за забрану хемијског оружја.

Суд би 29. јануара требало да одлучи да ли ће условна осуда бити замењена затворском у случају “Ив Роше”. Према ранијим тврдњама руских органа власти, Наваљни и његов брат су финансијски оштетили компанију “Ив Роше” због чега су добили условне казне затвора од три и по године. Иако је казна истекла у децембру 2020. године, Федерална служба за извршење кривичних санкција (ФСИН) сада оптужује Наваљног да је прекршио условну казну и тражи да она буде замењена затворском казном.

Наваљни је цијели поступак описао као „безакоње највишег степена”.

Његов адвокат Вадим Кобзев рекао је да ће се жалити на “нелегалну” одлуку суда, наводи руска новинска агенција “Интерфакс”.

Подсјетимо, Наваљном, који је авионом из руског Томска кренуо ка Москви, 20. августа 2020, позлило је током лета због чега је авион слетио у Омск, гдје је и хоспитализован. Након тога се појавила информација да је отрован супстанцом која му је стављена у чај.

Из Омска је пребачен у Берлин. Након лијечења у главном граду Њемачке, Наваљни је почетком седмице, по доласку у Москву, ухапшен на аеродрому.