У оквиру Иницијативе министара одбране земаља југоисточне Европе – СЕДМ (South East Europe Defence Ministerial Meeting) данас је одржана видео-конференција, на којој је из сједишта Министарства одбране Босне и Херцеговине у Сарајеву учествовао и замјеник министра одбране БиХ Мијо Крешић.

Конференција је организована од копредсједавајућих СЕДМ-а – Републике Албаније и Републике Грчке, а учесници конференције били су представници министарстава одбране чланица ове регионалне иницијативе.

Учесници састанка су још једном нагласили значај СЕДМ-а, као регионалног форума који је фокусиран на побољшавање добросусједских односа, повећање регионалне сигурности и развијању регионалних механизама за управљање кризама.

На крају састанка усаглашена је и прихваћена „Заједничка изјава“ министара одбране земаља чланица СЕДМ-а.

Иницијатива министара одбране земаља југоисточне Европе СЕДМ се одржава од 1996. године.

Земље чланице СЕДМ-а су Албанија, Бугарска, Босна и Херцеговина, Хрватска, Сјеверна Македонија, Грчка, Италија, Црна Гора, Румунија, Словенија, Србија, Турска, Украјина, Сједињене Америчке Државе и Грузија, док статус посматрача има Молдавија.

Састанци СЕДМ-а на нивоу министара одбране и замјеника начелника генералштабова оружаних снага земаља чланица одржавају се једном годишње.

Циљ заједничких активности је да се промовише регионална сарадња и добросусједски односи, јачање регионалних капацитета обране и заједничких активности кроз одређене пројекте унутар ове иницијативе, као и успостављања веза за олакшавање интеграције у евроатлантске институције, саопћено је из Уреда за односе с јавношћу МОБиХ.