Хрватска се културна и естрадна заједница у понедјељак на загребачком Крематорију опростила од глазбеног великана Рајка Дујмића, чијем је емотивном посљедњем испраћају уз обитељ, сина Тонија и удовицу Сњежану, присуствовало око петстотињак људи.

Уз строго поштивање епидемиолошких мјера и обавезну дистанцу, ожалошћени су се пријатељи и колеге опростилли од једног од најистакнутијих домаћих складатеља и великог хитмејкера, уз позадинску глазбу пјесме талијанског кантаутора Луча Дале “Ti voglio bene assai”.

Док су се на екрану постављеном уз одар вртјеле Дујмићеве фотографије и новински интервјуи, “краљу црних и бијелих типки” емотивни је говор уз сузе одржао складатељ и текстописац Ненад Нинчевић, а кратким се обраћањем од Дујмића опростио и његов пријатељ, складатељ Антун Томислав Шабан, јавља Хина.

“Мучила га је само једна ствар, воле ли га људи као што он воли њих. Сад видиш колико те волимо Рајко, сви твоји пријатељи су дошли”, рекао је Нинчевић.

Погреб је водио бискупски викар градишћански Хрвата у Аустрији Жељко Одабашић, а испраћају је назочио и загребачки градоначелник Милан Бандић.

Прије саме церемоније испраћаја, почасну стражу уз лијес држали су Дујмићеви најближи пријатељи и колеге. У групама по четверо измјењивали су се Анте Гело, Сандра Ханчић, Јасенко Хоура, Жак Хоудек, Желимир Бабогредац, Младен Грдовић, Јасмин Ставрос, Ана Руцнер, Владимир Павелић, Наташа Мирковић, Драган Руцнер, Марио Руцнер, Зоран Шкугор, Хрвоје Барловић, Ведран Струкар, Емилија Кокић, Ненад Нинчевић, Владо Калембер, Јасна Злокић и Федор Боић.

Хрватска застава која је била на Дујмићеву лијесу церемонијално је након испраћаја склопљена те предана у руке његовом сину Тину.

Како је најављено, Дујмић ће бити покопан у Алеји великана на загребачком Мирогоју, а земљиште за гроб његовој обитељи ће уступити Град Загреб.