На данашњи дан прије 22 године почело је НАТО бомбардовање тадашње Савезне Републике Југославије (СРЈ) у којем је, за 11 недјеља, према незваничним изворима погинуло око 2.500 цивила и око 1.000 војника и полицајаца.

У бомбардовању које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, здравствене установе, медијске куће и војни објекти.

Акција НАТО-а, коју су Влада СРЈ, али и правни стручњаци назвали илегалном агресијом, услиједила је послије неуспешних преговора о рјешењу кризе на Косову, вођених у Рамбујеу и Паризу фебруара и марта 1999. године.

Бомбардовање СР Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, а услиједило је повлачење војске и полиције из покрајине и улазак међународних војних трупа.

По подацима УНХЦР-а, Косово је од доласка мировних снага напустило 230.000 Срба и Рома, а вратило се 800.000 избјеглих Албанаца.

Годишњица почетка напада биће данас обиљежена низом манифестација посвећених погинулима и полагањем вијенаца и цвијећа на споменике.

Централна манифестација, “Дан сјећања на страдале у НАТО агресији”, биће у Комбанк дворани у Београду, присуствоваће и предсједник Србије Александар Вучић.

Војни синдикат Србије и Институт за српску културу одржаће међународни научни скуп “НАТО агресија на СРЈ” на Факултету политичких наука у Београду.

На споменик дјеци страдалој током НАТО бомбардовања у београдском парку Ташмајдан вијенце ће полиожити министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и замјеник градоначелника Горан Весић.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положиће у том парку вијенац на споменик “Зашто”, погинулим радницима Радио-телевизије Србије (РТС).